Els Bombers de la Generalitat han donat per controlat l’incendi de Peramola aquest dilluns a la tarda, que ha afectat més de 110 hectàrees. El control de la situació ha estat possible gràcies a la tasca dels efectius, a l’augment de la humitat durant la nit de diumenge a dilluns i a les bones condicions durant el dilluns. Aquestes darreres hores també s’ha estabilitzat l’incendi de Baldomar, a la Noguera, de manera que els Bombers han donat per acabat l’episodi de simultaneïtat de grans focs.
El cap de Suport dels Bombers en l’incendi de Peramola, Jordi Martí, apuntava aquest dilluns al migdia que “hem assegurat tot el perímetre, no només amb imatges sinó també amb termografia, per saber exactament quins punts són els més calents i això ens ha permès, ja en horari diürn, incorporar als mitjans aeris”. Aquests, ha afegit, “estan remullant no només el perímetre per poder-lo controlar, sinó també refrescant aquelles zones on hi ha focus secundaris, que és un dels problemes que ens donen aquests tipus d’incendis”.
Així treballen els Bombers a l’incendi de Peramola. pic.twitter.com/2t97xR4lVj
— Pirineus Digital (@PirineusDigital) June 19, 2022
Els punts que més preocupaven per una possible represa eren les parts boscoses i superiors del cingle, inaccessibles amb vehicles, on s’hi han destinat més recursos. Durant el dilluns s’ha treballat amb tres helicòpters bombarders i cinc avionetes de vigilància i atac, per donar suport als mitjans terrestres.
Les pintures rupestres, salvades
Respecte a les pintures rupestres del roc del Cogul, finalment s’ha confirmat que no s’han vist afectades. Tal com han explicat des del Govern, han quedat totalment protegides malgrat la proximitat de l’incendi.
Recordem que el foc es va declarar cap a les 15h d’aquest diumenge a causa de l’avaria d’una màquina recol•lectora que treballava en un camp a la zona del Roc de Rombau. Afecta principalment l’Espai d’Interès Natural Serra d’Aubenç i Roc de Cogul.
El Govern demana precaució
El Govern de Catalunya, per la seva part, ha demanat prudència a la població davant l’alt risc d’incendi. El delegat a l’Alt Pirineu i Aran, Ricard Pérez, ha indicat que “aquí hi ha tenim bombers, forestals, ADF i voluntaris, que estan fent unes feinades ingents i el que no podem permetre és que estant en la situació en la que estem encara ens trobem a gent acampant o fent fogueres”.
Una campanya molt prematura
La campanya forestal ha començat marcada per un hivern amb poca precipitació i l’entrada d’una onada de calor amb tempestes elèctriques. En aquest sentit, Martí ha apuntat que “ens ha agafat amb una campanya molt avançada, queda molt estiu per davant i la previsió meteorològica ens indica que tindrem entrades de sud i onades de calor successives”.
Recordem que aquest diumenge, el Pla Alfa se situava en el nivell 3 al municipi, que és el grau màxim de perill d’incendi. Aquest prohibeix activitats susceptibles de provocar incendis forestals, com encendre foc, activitats esportives, treballs agrícoles i ús de barbacoes.
D’altra banda, aquest dilluns els Bombers també han treballat en un incendi a la vall de Cabó. Es tracta d’un foc provocat per un llamp caigut dimecres que va quedar somort.
Petit incendi de vegetació forestal al fons de la vall de Cabó (avís 16.43 h) De seguida s'ha atacat amb 5 dotacions 1 de les quals aèria #MAER El foc és somort i crema sense flama pic.twitter.com/SQhK8PMAZS
— Bombers (@bomberscat) June 20, 2022
Mentrestant, aquest diumenge a la tarda els Bombers també han hagut d’actuar, amb l’ajuda de veïns, a la zona de Sangonelles, a Josa i Tuixent, quan un foc per llamp ha tornat a revifar.