El sector turístic de l’Alt Pirineu i Aran preveu superar el 90% d’ocupació durant el mes d’agost. Així s’ha donat a conèixer aquest dilluns durant la presentació de la campanya d’estiu que ha organitzat el Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida des de l’Aran.
Des del Patronat confien repetir les xifres de l’estiu passat, que van ser les millors de la història al territori, amb uns 550.000 viatgers i 1,5 milions de pernoctacions en els establiments de turisme reglat de les demarcacions de l’Alt Pirineu i Aran i les Terres de Lleida, com són els hotels, càmpings, turisme rural i apartaments turístics. Un bon comportament turístic, afegeixen, que tindrà el seu punt d’arrencada aquest primer cap de setmana d’estiu, que coincideix amb les festes de Sant Joan i en què es preveu una alta ocupació turística que podria situar-se al voltant del 90%, arribant en molts casos a la plena ocupació especialment en aquelles poblacions pirinenques on se celebren les baixades de falles.
L’agost, com ja és habitual, serà el mes que registrarà una demanda turística més alta, amb una mitjana d’ocupació que oscil·larà entre el 80 i el 95%, segons el tipus d’allotjament i la zona turística, tot i que en algunes dates i destinacions, i d’acord amb la tipologia d’allotjament, els percentatges poden arribar a la plena ocupació al voltant del 15 d’agost, que enguany s’escau en dilluns i podria donar lloc a diferents combinacions durant la setmana anterior i la mateixa setmana de la celebració de la Mare de Déu d’Agost.D’altra banda, el mes de setembre, que fins ara s’ha mantingut en uns bons nivells d’ocupació turística fins a les dates prèvies a la celebració de l’Onze de Setembre, enguany podria notar l’afectació de l’avançament del curs escolar al dia 5, una setmana abans del que era habitual. A banda, enguany el mes de setembre no permetrà fer cap pont, per les dates en què s’escau al calendari la mateixa diada de l’11 de setembre, en diumenge, com tampoc per la festivitat de la Mercè, el dia 24, que s’escau en dissabte.
Previsions per sectors
Per sectors, l’hoteleria podria assolir una mitjana d’ocupació durant el mes de juliol d’entre el 50 i el 65%. A l’agost, aquesta mitjana se situarà per sobre del 80%. Les dues setmanes centrals del mes d’agost és quan es produirà l’ocupació més alta. Com s’ha dit, el mes de setembre és el que presenta una incògnita més gran per veure el comportament turístic que tindrà, atès que queda encara lluny per observar el moviment de les reserves. Fins a l’any 2021, el comportament turístic durant el de setembre en el sector d’hoteleria s’havia situat entre el 45 i el 60%, amb una ocupació més alta en el període anterior a l’Onze de Setembre i per sota la resta del mes.
Pel que fa al turisme rural, l’ocupació podria oscil·lar al conjunt de les dues demarcacions al voltant del 50% al juliol i del 80% a l’agost. El mes de setembre la mitjana d’ocupació se situava fins ara entorn del 40%.
Finalment, el sector del càmping preveu que pugui mantenir els bons nivells d’ocupació de l’any passat durant el que resta del mes de juny, el juliol i l’agost, mentre que la previsió és més incerta de cara al setembre, com a la resta de subsectors d’allotjament turístic. S’espera que les places de bungalous assoliran al mes de juliol al voltant d’un 75% d’ocupació, mentre que a l’agost es podria situar en una mitjana del 95%. Es calcula que les previsions en la modalitat d’acampada per al mes de juliol es mouran entre el 50 i el 55%; a l’agost, fins a la setmana del 21 entre el 90% i la plena ocupació, i a partir del 21 fins a final de mes, sobre el 75%. En anys anteriors, les places d’acampada es van situar el mes de setembre al voltant del 45% de mitjana d’ocupació.
Recuperació del turisme estranger
De cara a la nova temporada d’estiu es preveu també que es pugui recuperar l’arribada de visitants estrangers, que han registrat un important decreixement en aquests territoris en els darrers dos anys de pandèmia. L’estiu del 2021 el turisme internacional ja va experimentar una certa recuperació respecte a l’estiu del 2020, període en el qual només va representar el 4,6% de les pernoctacions i el 6% del nombre total de visitants. El 2021 el turisme estranger va incrementar fins al 10,2% la xifra de viatgers i el 8,2% les pernoctacions.
En canvi, l’estiu abans de l’esclat de la pandèmia, l’any 2019, els visitants de fora van representar el 18% dels viatgers i el 16,6% de les estades, uns percentatges als quals es preveu que el territori es podrà acostar més aquesta campanya estival. L’estiu del 2019, el nombre d’estrangers que van visitar les comarques de l’Alt Pirineu i Aran i les Terres de Lleida allotjats en els establiments d’hoteleria, càmping, turisme rural i apartaments turístics es va situar al voltant dels 110.000, que van fer unes 260.000 pernoctacions. La xifra de visitants estrangers l’estiu del 2021 va ser pràcticament la meitat del 2019. S’hi van registrar a 56.117 turistes que van fer 127.925 pernoctacions.
Justament, la vicepresidenta de l’Associació de Càmpings de Lleida, la pallaresa Marta Cortina, ha remarcat que un clar indicador de la superació de la crisi sanitària és el retorn del turisme estranger, que fins i tot pot superar en nombre de visitants les xifres del 2019. Segons Cortina, en les primeres setmanes de juny ja s’han obtingut resultats superiors en un 25% als de fa tres anys.
Per la seva banda, el també pallarès Josep Castellarnau, president del Gremi d’Hostaleria de Lleida, després de remarcar la importància de la temporada de primavera-estiu, que aporta un 70% d’ingressos anuals del sector turístic, ha dit que el Pirineu ofereix al visitant un doble atractiu: “un entorn verd i meravellós”, d’una banda, i un territori relaxant, hospitalari i no massificat, de l’altra.
La vicepresidenta de la Federació de Turisme Rural de Lleida, Marisa Álvarez, mentrestant, ha afirmat que les previsions són bones, en part perquè la pandèmia ha afavorit que molta gent hagi pogut conèixer un turisme natural i saludable com és el de les cases rurals. Álvarez ha dit també que els dos grans reptes actuals del turisme rural són la internacionalització i el canvi generacional entre els empresaris que van obrir les primeres cases rurals i la segona generació.
Finalment, el president de la Comissió informativa de Turisme de la Diputació de Lleida, Paco Cerdà, ha assegurat que el 2022 serà “l’any de l’enlairament definitiu” del sector en aquests territoris, tant pel que fa al turisme nacional —especialment de proximitat— com a l’internacional.