La consellera de Drets Socials, Violant Cervera, ha presentat aquest dimecres a Tuixent el nou programa de rehabilitació d’habitatges buits en entorns rurals, que té com a objectiu afavorir el repoblament en entorns rurals i de muntanya de Catalunya. Cervera ha destacat que “la lluita contra el despoblament rural passa per mobilitzar el màxim nombre d’habitatges buits possible”. Per aquesta raó, “s’ha ampliat la dotació econòmica de la convocatòria i es flexibilitzen els usos als quals es poden destinar els habitatges”, incloent-hi altres formes de tinença com la masoveria, la propietat temporal i la propietat convencional, amb l’objectiu d’ampliar les possibilitats de mobilització d’habitatges.
El programa disposa d’una dotació econòmica de 5 milions d’euros; 3 milions dels quals són aportats pel Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori i 2 milions són aportats per l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, adscrita al Departament de Drets Socials.
Per accedir al programa cal que les edificacions residencials buides, públiques o privades, es trobin situades en municipis de menys de 1.000 habitants a qualsevol punt de Catalunya o bé municipis de menys de 3.500 habitants en el cas de les següents comarques de muntanya: l’Alta Ribagorça, l’Alt Urgell, el Berguedà, Cerdanya, la Garrotxa, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà, el Ripollès, el Solsonès i la Val d’Aran. En total hi ha 515 municipis que es podrien acollir a aquesta convocatòria.
L’any 2020 es va iniciar una prova pilot que va comptar amb un pressupost de 2 milions d’euros i per la qual es van seleccionar 19 municipis que complien les característiques necessàries. D’aquests municipis, 17 estan pendents de realitzar les obres, un pendent de projecte i un ja està a punt d’acabar les obres. Per a la consellera, “la convocatòria que es publicarà per a fomentar el repoblament perfecciona el Pla pilot endegat l’any 2021 a 20 petits municipis gràcies a dos factors: la flexibilització de les formes d’ús dels habitatges que s’hi acullin i que aquests ajuts siguin compatibles amb les subvencions dels fons europeus per a actuacions de renovació energètica”.
Així doncs, en la nova convocatòria d’enguany, la línia d’ajuts al món rural i de muntanya comptarà amb aquest pressupost de 5 milions d’euros i serà compatible amb les subvencions dels Fons Next Generation. A més, els habitatges que siguin rehabilitats ja no només es podran destinar a lloguer sinó que també es podran destinar a masoveria, propietat temporal i propietat convencional.
Modificació de la Llei d’habitatge per mobilitzar habitatges buits
La finalitat d’aquest programa és lluitar contra el despoblament rural mobilitzant el màxim nombre d’habitatges buits. Per afavorir aquest procés, el Decret Llei 5/2022 ha modificat l’article 3 de la Llei del dret a l’habitatge fent que es considerin habitatges buits a tots els efectes també aquells que es trobin en municipis amb regressió de població. Ara, per tant, tots els ajuntaments disposen de tots els mecanismes previstos per a poder mobilitzar aquests habitatges.
La subvenció per a la rehabilitació pot arribar fins al 90% del cost total de l’obra, amb un topall de 60.000 €/habitatge, si l’edifici/habitatge és de titularitat pública, i al 60% del cost total de l’obra, amb un topall de 40.000 €/habitatge, si l’edifici/habitatge és de titularitat privada.
Per tal que la rehabilitació pugui ser objecte d’aquesta subvenció cal que es dugui a terme en edificacions residencials buides, de titularitat pública o privada i es destinin a habitatge principal, entès com aquell que consta com a domicili en el padró municipal. També se subvencionaran les actuacions contemplin la millora de l’eficiència energètica de l’edificació residencial, com són la substitució de fusteries o la instal·lació de calderes més eficients, conjuntament amb la reparació de les deficiències relatives a l’estat de conservació de l’edificació residencial i, en general, les obre de rehabilitació que siguin necessàries per assolir el compliment dels requisits d’habitabilitat.
Els habitatges es podran destinar a lloguer, compra o a propietat temporal amb uns preus fixats per l’administració i els propietaris han de garantir que estaran ocupats. Els habitatges resultants de la rehabilitació es podran destinar, a elecció del seu propietari, al lloguer, compravenda, propietat temporal (en aquest cas la durada de la propietat temporal tindrà un mínim de 75 anys) o a la masoveria, i s’hauran de mantenir ocupats pel seu propietari, que estarà obligat a comunicar a l’Administració la disponibilitat de l’habitatge en el termini d’un mes des de la finalització de les obres de rehabilitació en la primera adjudicació o des de la seva desocupació en segones i posteriors adjudicacions i s’hauran d’adjudicar en primeres o posteriors adjudicacions a les persones que indiqui l’Administració.
L’Agència de l’Habitatge de Catalunya adjudicarà els habitatges i l’ajuntament on s’ubiqui l’habitatge podrà formular propostes de criteris d’adjudicació. En qualsevol cas, tindran preferència en l’adjudicació dels habitatges les sol·licituds de nuclis familiars amb membres en edat laboral activa i fills en edat escolar.
Com que s’haurà rebut ajut públic per a la rehabilitació, els preus tenen unes limitacions i en el cas del lloguer han de suposar un 25% de reducció sobre el preu de referència, en el cas de la venda, un 25% de reducció sobre el preu de mercat i en el cas del propietat temporal, per a 75 anys, el preu ha de ser d’un 85% del preu, si fos de compravenda.
El cas de Tuixent
Justament, Josa i Tuixent va ser un dels municipis que es va seleccionar en el pla pilot de l’any passat i ha pogut rehabilitar un habitatge. La seva alcaldessa, Marta Poch, ha apuntat que aquest ha estat “un ajut important” perquè es tracta d’una zona rural on el repoblament és força complicat. Si s’amplia la població, ha afegit, es podran mantenir serveis bàsics com el metge, l’escola o la llar d’infants, que es posarà en marxa pròximament.
És per això, ha afegit Poch, que aquest pròxim any tornaran a demanar la subvenció per seguir rehabilitant habitatges. També ha posat en valor que des de l’Ajuntament duen a terme altres accions per falcar població al municipi, com ara oferir treball als joves donant-los feina d’informadors, professors o professors d’esquí a l’estació de Tuixent-la Vansa.