La 31a edició del Festival de Cultures del Pirineu, el Dansàneu, presenta enguany una trentena de propostes artístiques de tipologia força variada, i que troben en la mescla entre dansa, música i patrimoni el seu fil conductor principal. Tal com s’ha donat a conèixer en la presentació feta aquest dilluns, el festival recuperarà enguany els artistes internacionals, després de dos anys marcats per la pandèmia, així com les residències d’artistes. També guanyarà nous escenaris a les valls d’Àneu. Tot plegat, tindrà lloc del 24 al 31 de juliol.
Alguns dels noms destacats d’aquesta 31a edició seran Marina Rossell, Marc Parrot, Iratxe Ansa, Igor Bacovich, Jlyen Hamilton o Francesco Tristano, entre altres. Pel que fa al bloc de memòria democràtica, aquest es mantindrà, i comptarà amb actuacions de Quico Pi de la Serra i Carme Sansa.
El certamen l’organitza el Consell Cultural de les Valls d’Àneu i el seu president, Ferran Rella, ha recordat la necessitat de fer pedagogia en la línia que la cultura no només és un dret universal i essencial sinó que és “una oportunitat, si no la millor i la més clara, de projecció d’un territori en clau externa però també interna, i que actua a partir del coneixement i el desig d’alteritat dels qui la practiquen”.
Rella ha afegit que “la nostra és una proposta basada en l’excel·lència, que integra d’on venim per repensar on anem i que defuig la massificació a favor d’una experiència artística de qualitat, correctament dimensionada i de caràcter vivencial”.
Per la seva banda, la directora del festival, Rut Martínez, ha destacat que enguany s’incrementa no només el nombre d’espectacles programats -ja que hi haurà un espectacle cada dia, en les franges matinal, vespertina i de nit- sinó també l’ambició artística del certamen.
Així, Martínez ha remarcat “la nostra voluntat de convertir les valls d’Àneu en un autèntic laboratori de creació i, per a fer-ho, necessitem articular dos plans d’actuació que són complementaris: allò que l’espectador, sigui o no del territori, pot gaudir en format d’espectacle i allò que passa en el mentrestant, al treball que fan els artistes durant el Dansàneu en format de residència, taller, recerca i experimentació. Són dos plans que es complementen i que, creiem, donen un valor afegit al que fins ara era només una trobada centrada en l’exhibició”.
Residències artístiques
Justament, les residències artístiques és un dels elements que es recuperen enguany. Així, n’hi haurà de Núria Guiu, del Projecte RE i de Laia Santanach. A més de l’exhibició dels espectacles, els artistes residents faran tallers, conversaran amb el públic i compartiran processos de treball.
Una altra novetat serà la primera col·laboració establerta entre festivals de les valls d’Àneu atès que, l’abril passat, Dansàneu i Esbaiola’t, eixoplugats per Fira Tàrrega, van promoure la residència artística de la companyia de ponent Sound de Secà, que va treballar durant uns dies a les valls i que actuarà a l’Esbaiola’t d’enguany i farà un taller durant el Dansàneu adreçat als becats del Pla d’impuls; serà el diumenge 31 de juliol.
Un nou escenari singular
D’altra banda, i amb l’objectiu de buscar espais nous que posin en valor la riquesa del patrimoni natural de les valls d’Àneu, el Dansàneu s’ha aliat amb l’empresa del territori Roc Roi per celebrar una doble sessió al llac de la Torrassa de la Guingueta d’Àneu el divendres 29 de juliol, amb l’actuació del ballarí Pol Jiménez (Lo Faunal, Obrador d’Arrel de la Fira Mediterrània) i, ja dins l’aigua i dalt d’una plataforma, la cantant Gemma Humet, que presentarà el seu darrer àlbum Rere tot aquest fum.
Tornen igualment cites habituals i molt seguides pel públic com són les propostes gastronòmiques del Tastàneu, coordinat per Carme Mestre, amb més productors i en un format no estàtic; així com accions singularitzades per al Festival, com ara la proposta del pianista luxemburguès Francesco Tristano amb els ballarins Iratxe Ansa i Igor Bacovich; o propostes on se sumarà la dansa a espectacles principalment musicals o “trobades impossibles”.
Pel que fa a la imatge d’enguany, el festival fa una picada d’ullet a l’anunci d’una coneguda marca d’aigua. Així, una imatge panoràmica de les valls d’Àneu feta pel fotògraf local Joan Blanco, s’acompanya de la frase “Que aquí hi hagi el Dansàneu, és el millor que pot passar”. La programació completa del festival es pot consultar en aquest enllaç.