El congost de Collegats ha acollit aquest dimecres el rodatge d’una part de la pel·lícula ‘Canigó 1883. La llegenda pirinenca de Jacint Verdaguer”. Concretament, s’hi han gravat les escenes en què l’actor que interpreta a Verdaguer arriba a la zona i queda meravellat per l’Argenteria. Concretament, mentre Verdaguer contempla fascinat la bellesa de l’indret, pel riu hi passa un rai, acció que també s’ha simulat aquest dimecres.
La pel·lícula s’emmarca en el projecte de cinema català ‘Verdaguer Pirineus’, impulsat per Filmexplora en col·laboració amb la Fundació Jacint Verdaguer, que vol donar a conèixer les excursions i ascensions que va realitzar el poeta pel Pirineu durant els estius del 1882 i 1883, i que són la gènesi del gran poema èpic Canigó.
El director de la pel·lícula, Albert Naudín, ha explicat que han volgut gravar a Collegats “perquè és un dels punts per on va passar mossèn Cinto el 1883 i és important perquè l’Argenteria va ser font d’inspiració del poema i també de versos que va dedicar, tant a la mateixa Argenteria com als raiers, uns raiers que ja havia vist al Segre i que aquí va veure també a la Noguera Pallaresa”.
Ja fa dos anys que s’està gravant en diferents localitzacions i ara el que queda enregistrar són les escenes més vinculades a les valls i pobles que no es van poder gravar per la pandèmia. La pel·lícula s’explica des de dos perspectives, la del 1883 i la del 1901, que són les escenes que falten per gravar. En la primera part, la del 1883, l’actor Santi Pocino representa a Verdaguer.
El mateix actor explica que “el meu paper consisteix a repetir el que va fer Verdaguer: els colls que va passar, els cims on va pujar i les experiències que va viure en la descoberta d’aquell Pirineu”. Un territori, ha afegit, “que nosaltres intentem reproduir buscant localitzacions i ambientacions per redescobrir un Pirineu fòssil, mort, del qual en queden ja pocs vestigis”.
La idea és acabar el rodatge a mitjans de juliol, i l’estrena està prevista pel maig del 2023. Per finançar la pel·lícula hi ha obert un verkami fins a finals de juny que pretén recollir 20.000 euros i on s’anima a tothom a participar. El projecte, que va començar l’any 2016, ja ha fet part del camí tot explicant la primera gran travessa del 1882, amb la pel·lícula Maleïda 1882.