L’Ajuntament de Puigcerdà, amb la col·laboració dels Agents Rurals, ha alliberat aquest divendres al matí 50.000 alevins de truita a l’estany de la capital cerdana. Després de buidar el llac i retirar les carpes invasores a principis del 2020, l’equip de govern ha decidit recuperar aquesta espècie autòctona i contribuir, així, a millorar la biodiversitat d’aquest entorn.
La regidora de Medi Ambient de Puigcerdà, Marta Rufiandis, ha explicat que aquest repoblament no s’hauria pogut fer sense abans retirar “la gran quantitat de carpes que hi havia”. Tot i això, ha admès que “alguna carpa ha degut quedar, perquè tot i buidar l’estany, al centre hi van quedar dos dits d’aigua i això és suficient perquè visquin, a banda que la gent en tira i també n’arriben per la séquia”.
Rufiandis també ha indicat que, tot i que la xifra de 50.000 alevins alliberats pugui semblar molt alta, “cal pensar que en viuran un 10% com a molt”. Sigui com sigui, ha apuntat que l’objectiu és poder “recuperar la fauna pròpia que hi havia abans al llac, que és la truita”.
Complementàriament, al juliol s’ha previst introduir també 100 quilos de truites adultes. De fet, l’estiu passat ja es va fer una actuació semblant i, en aquella ocasió, es van introduir 30.000 alevins de truita i 100 quilos de truites grans.
Les truites han arribat de la piscifactoria de Bagà, gestionada per l’empresa pública Forestal Catalana. A poc a poc, s’han anat introduint a les aigües de l’estany i ara els Agents Rurals faran un seguiment de l’espècie que haurà de sobreviure a l’amenaça de les espècies invasores.
En aquest sentit, l’agent major de Fauna i Pesca dels Agents Rurals, Èric Gras, ha indicat que caldrà “anar fent un seguiment de les altres espècies invasores o exòtiques, tot i que de moment l’estany està bastant net, per tal que aquests alevins puguin tirar endavant”.
D’altra banda, des del consistori han explicat que enguany es permetrà la pesca sense mort el 14 d’agost, durant el concurs anual de pesca. Han aprofitat per recordar que les plantes aquàtiques que han tornat a aparèixer a l’estany no són invasores i demostren el bon estat de l’aigua. Com passa en aquests casos, la introducció de nous inquilins a l’estany ha generat l’interès dels veïns i veïnes que en aquell moment passejaven per la zona.