Un estudi encarregat pel Geoparc Orígens aconsella evitar l’acumulació de parcs solars a les conques del Pallars Jussà. Aquesta és una de les conclusions del treball, que s’ha presentat de la mà de la seva redactora, Pilar Mallol, aquest dimarts a la tarda, en el marc de la celebració de la sisena Jornada dels Geoparcs Europeus.
L’objectiu de l’estudi és proporcionar les eines necessàries per a la protecció, gestió i ordenació del paisatge i de l’espai agrari a través de directrius que ajudin als ens municipals del Geoparc en la gestió del seu territori i per vetllar per al desenvolupament sostenible. Tot plegat, expliquen des del Geoparc, davant del fet que, actualment, estan vives 19 sol·licituds d’implantació de plantes solars fotovoltaiques, que ocupen unes 700 hectàrees de sòls agrícoles productius de l’àmbit del Geoparc, ocupant posicions preeminents en el paisatge, moltes d’elles distribuïdes de forma agrupada. Aquesta “allau de sol·licituds”, afegeixen, “desborda els serveis municipals, ja que no tenen previst en el seu planejament urbanístic una implantació tan forta de projectes en sòl no urbanitzable”.
Aquest document, doncs, permet avaluar el possible impacte, tant d’instal·lacions de parcs fotovoltaics com d’altres projectes que afectin l’entorn natural i cultural del territori Geoparc, ja que s’enfoca a regular les actuacions que alterin les activitats o funcions que es porten a terme en espais no urbanitzables. Per tant, és una eina per mirar d’establir estratègies supramunicipals que contribueixin al desenvolupament sostenible d’aquest territori. Alhora, l’estudi contribuirà a reforçar la protecció de les àrees del Geoparc mundial UNESCO Orígens, que tenen interès per la divulgació dels valors geològics i la recerca científica o zones vulnerables a processos de degradació.
L’estudi apunta que “en el territori Geoparc Orígens hi ha un extens entramat de línies elèctriques de transport i d’evacuació d’energia de les centrals hidroelèctriques, nombroses en aquest espai”. En aquest sentit, afegeix que “qualsevol línia addicional per connectar les plantes fotovoltaiques amb les subestacions elèctriques tindria un efecte multiplicador, qüestió que s’hauria d’integrar per tal de considerar una ubicació viable per a la instal·lació de noves plantes de generació d’energia”.
En aquest sentit, Pilar Mallol ha comentat que “un dels objectius principals de l’Associació Geoparc és vetllar per al desenvolupament sostenible i per assolir-ho l’espai agrari hi juga un paper clau”, de manera que per això li van fer l’encàrrec de l’estudi. A més, ha afegit que “la finalitat de l’estudi és trobar unes directrius i paràmetres reguladors per a la protecció del paisatge del Geoparc que permetin ser adoptats per als 19 ens municipals.”
Per la seva banda, el coordinador del Geoparc Orígens, Guillem Puras, ha explicat que amb aquest document han fet “un estudi intern de quins són els valors que per nosaltres tenen molta importància, per tal protegir-los i preservar-los”. També s’han definit “quins són els espais on, si bé s’hi poden implantar parcs fotovoltaics o altres instal·lacions, diem en quina mesura, ordre i reglamentació s’ha de fer”. Finalment, ha afegit, “hi ha altres espais on, ja sigui perquè estan més antropitzats o perquè estan a la vora de pobles, són els propicis per desenvolupar activitats econòmiques“.
Al final, ha insistit Puras, “el que pretenem és que tant ajuntaments com grans com petits utilitzin aquest estudi per traslladar els criteris que estableix a la seva ordenació urbanística“.
El document l’ha dut a terme el Geoparc Orígens en col·laboració amb els ajuntaments del territori i el Consell Comarcal del Pallars Jussà a través l’empresa GAENA Environment SL. S’ha realitzat amb el suport del Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida.