La CUP ha demanat a l’Ajuntament de la Seu d’Urgell que s’avanci en la creació del Centre de Recerca i Desenvolupament de la llet i el formatge, ja que considera que el projecte està aturat. Ho ha fet després d’assistir, aquest dimecres al matí, a la taula de treball del projecte de dinamització del sector làctic a l’Alt Urgell i Cerdanya que s’ha fet a la Seu.
La portaveu de la CUP a l’Ajuntament de la Seu d’Urgell, Xènia Antona, ha explicat que “hi ha voluntat per fer certs projectes, però no n’hi ha per fer aquest centre de recerca i desenvolupament”. En aquest sentit, ha lamentat que “des del setembre no hi ha hagut cap moviment ni contacte amb nosaltres ni amb els sectors implicats que podrien dur a terme aquest centre, per tant ni des de l’Ajuntament ni des dels departaments de la Generalitat implicats hi ha aquesta voluntat política”
De fet, des de la CUP han detallat que se’ls ha convidat a la reunió d’aquest dimecres després que preguntessin per l’estat del projecte en el ple del mes de maig.
Encara que creuen que aquest projecte per dinamitzar el sector làctic pot tenir molt potencial, expliquen que el Centre de Recerca i Desenvolupament podria englobar-lo. A més, remarquen que la proposta implicaria altres sectors, no només a les cooperatives, com ara els pastors o els formatgers. En aquest sentit, Antona ha apuntat que “com més aportacions hi hagi del sector, més ric serà el projecte”.
Des de la CUP han explicat que les institucions implicades en el projecte s’han compromès a reunir-se abans de l’estiu.
En la reunió d’aquest dimecres hi ha pres part l’alcalde de la Seu d’Urgell, Francesc Viaplana, la tinent d’alcalde de Desenvolupament Local i Ocupació, Mireia Font, així com representants de les dues cooperatives de la ciutat, Pirenaica i Cadí.
També hi han assistit la vicepresidenta del Consell Comarcal de l’Alt Urgell, Josefina Lladós, mentre que per part del Departament d’Acció Climàtica, ho han fet el secretari d’Alimentació, Carmel Mòdol, el director general d’Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia, Joan Gòdia, i la coordinadora del departament a l’Alt Pirineu i Aran, Núria Fontanet. També hi han pres part representants dels grups municipals del consistori de la Seu d’Urgell, entre ells la mateixa CUP, així com Compromís per la Seu.
Des de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell han explicat que en aquesta reunió s’ha posat en comú el treball fet per part de la taula tècnica del sector làctic, creada fa un parell d’anys pel Consell Comarcal de l’Alt Urgell amb la col·laboració de l’Ajuntament de la Seu. També s’han abordat els reptes del sector, així com les mesures per fer-hi front. Segons la nota de premsa emesa per l’Ajuntament de la Seu, a la reunió s’ha tractat “la possibilitat que en un futur hi pugui haver un Centre de Recerca i Desenvolupament de la llet i el formatge a la Seu d’Urgell”.