Aquest curs els nens i nenes de sisè de l’escola Ribagorçana de Pont de Suert s’han convertit en experts i expertes arqueòlogues investigant un dels elements patrimonials del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici: el jaciment de la Cova del Sardo (Boí)-. Aquesta acció s’emmarca en la seva participació en el programa educatiu Investiga.edu, que té com a objectiu apropar la ciència al públic escolar del món rural a partir de projectes de recerca escolar sobre el seu entorn en els àmbits de la geologia, l’arqueologia, la paleontologia i el medi ambient.
En una primera fase del seu projecte els nens i nenes de l’escola Ribagorçana van poder descobrir de primera mà els mètodes de treball de l’arqueologia amb tallers desenvolupats al centre Espai Orígens de Camarasa, on van obtenir les eines necessàries per a la fase d’investigació del seu projecte. L’alumnat ha desenvolupat la seva recerca sobre la Cova del Sardo a través de diferents “reptes”, preguntes plantejades a partir de les restes arqueològiques documentades al jaciment que els han permès obtenir informació sobre l’època en què va ser ocupat l’abric, com era l’entorn, què menjaven les persones que el van habitar o d’on van treure els recursos per fabricar les seves eines.
Aquest divendres 27 de maig els nens i nenes posaran punt final a la fase de recerca del projecte visitant aquest jaciment in situ per observar en primera persona l’indret que han estat investigant durant aquest curs. Durant la sortida els acompanyaran membres de l’equip del Grup d’Arqueologia de l’Alta Muntanya, el centre de recerca que ha realitzat els treballs d’investigació a la Cova del Sardo, i amb qui podran compartir el resultat de la seva recerca. Un dels objectius del programa Investiga.edu és, precisament, connectar els nens i nenes amb els investigadors i investigadores que treballen en el territori.
L’activitat també comptarà amb el suport del personal tècnic del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, que acompanyarà l’alumnat en un recorregut pel planell d’Aigüestortes tot destacant la seva riquesa paisatgística i mediambiental i la importància de la seva conservació.
El programa Investiga.edu és un projecte promogut per l’Associació Recerca i Difusió del Patrimoni Històric, que compta amb la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia del Ministeri de Ciència i Innovació i que ha estat subvencionat pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya-Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici.