Una dotzena d’entitats i alguns particulars ja s’han adherit al manifest conjunt a favor d’una Cerdanya Sostenible, impulsat pel Grup de Recerca, l’Associació Ceretània i Cerdanya en Acció Pel Clima. El document s’ha donat a conèixer aquest dissabte al Museu Cerdà de Puigcerdà, on també s’ha aprofitat per intentar arribar a un cert consens sobre el model de futur de la comarca.
Els punts consensuats són dotze, els quals demanen un canvi de plantejament econòmic global de Cerdanya, fent èmfasi en activitats sostenibles, en la incorporació de les noves tecnologies, en la desestacionalització del turisme i en un model respectuós amb el medi ambient lligat a les previsions que els estudis fan sobre el canvi climàtic. També es demana limitar el creixement de segones residències, ampliar els espais protegits, facilitar l’habitatge social o impulsar la sanitat i l’educació.
Des del Grup de Recerca destaquen l’interès que ha generat el manifest i tot el que proposa. El seu president, Enric Quílez, ha posat en valor que, si ve anteriorment hi havia hagut algun altre manifest sobre alguna temàtica més concreta, “és el primer cop que es produeix una agrupació d’aquesta magnitud, amb pràcticament totes les entitats culturals, cíviques i ecològiques de la comarca”.
Per Quílez, això vol dir que “els temps estan canviant i les idees estan prou madures per debatre-les, perquè això ja s’ha fet en altres comarques com l’Alt Empordà i el Berguedà, i amb bastant èxit”. A Cerdanya, però, “sembla que hi havia certes reticències a debatre aquests temes, costava trobar gent per fer-ho, i ara no ha costat, de manera que sembla que la gent està per la labor”.
Full de ruta per a ajuntaments i empreses
Un cop presentat el document, el que es busca ara és que aquest es converteixi en un full de ruta per posar en marxa iniciatives públiques i privades que encaminin la comarca cap a aquest canvi de model. Per això s’han constituït quatre comissions que vetllaran per fer un seguiment de les propostes del manifest.
Quílez ha detallat que “la idea és que es vagin reunint periòdicament, vagin discutint temes i vagin fent un seguiment dels diferents projectes i iniciatives que es vagin desenvolupant sota el paraigua d’aquest manifest”. L’objectiu, ha afegit, és que “això no sigui un brindis al sol, que no sigui un manifest molt maco, però que no té cap recorregut, sinó que tingui repercussió sobre les polítiques municipals i sobre la iniciativa privada, ja que creiem que és molt important que hi hagi una conjuminació entre la iniciativa privada i el sector públic”.
Els impulsors del manifest han deixat clar que “no es tracta de carregar-se a ningú, però sí de substituir el model actual a poc a poc, perquè no es pot fer ràpidament”. En aquest sentit, Quílez ha apuntat que “l’única manera de fer que això canviï és proposar noves iniciatives econòmiques que puguin substituir la importància enorme que tenen avui la construcció i el sector serveis”.
Des del Grup de Recerca creuen que les primeres iniciatives que sorgiran seran d’àmbit privat, ja que a l’administració pública els tràmits per engegar noves propostes acostumen a ser més lents. Tot i això, confien que, de cara a les eleccions municipals de l’any vinent, la majoria de partits que s’hi presentin tinguin en compte el manifest. El document es pot trobar a la web del Grup de Recerca de Cerdanya.