El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha emès un informe de perill d’incendi que va des d’avui, divendres, fins dilluns i que té una afectació més severa a les comarques de l’Anoia, el Bages, la Noguera i el Solsonès. Per la seva banda, l’Alt Urgell i el Pallars Jussà es troben entre les comarques catalanes amb una afectació parcial per aquest risc. De fet, són les úniques dues comarques de l’Alt Pirineu i Aran que s’hi troben.
La predicció elaborada pel Servei Meteorològic de Catalunya indica que el fort augment de la temperatura del cap de setmana anirà acompanyat per la persistència d’humitat relativa baixa, que pot arribar a ser molt baixa durant les hores de màxima insolació. Això més enllà dels primers relleus litorals i, sobretot, a l’interior de Catalunya i el Prepirineu, on hi haurà zones que estaran per sota del 20%.
Els valors més baixos d’humitat relativa i sense recuperació nocturna s’esperen en zones a sotavent dels fluxos de component sud. Només en valls interiors ben obertes, sobretot del quadrant nord-est, i zones pròximes al litoral s’espera una recuperació significativa de la humitat en hores nocturnes. Precisament a la costa és on la humitat relativa sí que es mantindrà alta durant bona part del temps, fet que accentuarà la sensació de xafogor.
El perill d’un segon any sec consecutiu
El primer semestre de 2020 va ser molt plujós a Catalunya. Des de llavors, la quantitat de pluja ha anat minvant i ha deixat un any 2021 amb un dèficit pluviomètric fort que s’ha anat consolidant durant els primers mesos de 2022, llevat de zones del sud del país on la situació, ara per ara, és bona.
D’aquesta manera s’arriba a un escenari en el qual la vegetació és altament vulnerable al foc, ja que intenta sostenir el creixement produït en anys de bonança amb una quantitat d’aigua molt inferior. Aquest és un dels pitjors escenaris per a un estiu mediterrani, favorable al foc.
Tenint en compte que un 90% dels incendis són provocats per l’acció humana, des de la Generalitat apunten que és necessari fer accions per conscienciar la ciutadania i fer actuacions per retirar part de la vegetació generada els anys bons i treure així possible combustible del bosc.
Tot i que no són una referència del tot fiable, les prediccions estacionals per als propers mesos indiquen que la pluja estarà per sota de l’habitual per l’època. Si la predicció es confirma, agreujarà la situació de la vegetació i l’estiu presentarà un risc d’incendi superior a l’habitual.