Uns 500 professionals sanitaris participen aquest dijous i divendres al primer Congrés d’Emergències Mèdiques Transfronteres “Som Pirineu”, organitzat pel SEM, que té lloc a Alp. El congrés ha arrencat amb un taller dirigit a l’entrenament de les eines de gestió d’incidents de múltiples víctimes desenvolupades dins del marc POCTEFA-EGALUR. Es tracta d’una plataforma digital anomenada Disaster Role (DR) que des de fa set anys utilitzen els serveis d’emergència per tal de donar una resposta més eficaç en casos d’incidents.
L’infermer del SEM i codirector del DR, Javi Barreiro, ha detallat que “està basat en una simulació, de manera que els jugadors poden viure l’experiència de gestionar un incident amb múltiples víctimes, des d’un entorn prehospitalari, d’una forma molt similar a com ho farien a la realitat”. Tot plegat, ha afegit, no només la fase d’assistència a les víctimes sinó que també simulem les centrals de coordinació de França i en aquest cas Catalunya, i això ens serveix perquè puguin aprendre, abans d’anar al món real, quin és el seu rol i que puguin aprendre els procediments que s’han dissenyat en el marc del POCTEFA EGALURG”.
Per la seva banda, la infermera assistencial del SEM i directora del DR, Gemma Ferrando, ha explicat que en aquest congrés “més que entrenar-los, el que fem és ensenyar aquesta eina als especialistes i a la gent que hi està interessada en el tema”.
Aquesta plataforma digital s’ha adaptat a territoris transfronterers, tot incorporant mapes de la zona amb els recursos actuals que es controlen des de bases de coordinació. De cara al futur, Barreiros ha assegurat que voldrien poder formar encara a més professionals de zones frontereres.
Durant el congrés es compartiran les conclusions del primer exercici de simulació sanitària transfronterer que va tenir lloc a Llívia el passat 21 d’abril, en què per primera vegada es va practicar la cooperació entre diferents cossos d’emergències mèdiques de Catalunya, França i Andorra. També s’abordaran les experiències de treball conjunt dels darrers tres anys i els reptes de futur de la cooperació sanitària a banda i banda dels Pirineus.
El congrés comptarà amb la presència del conseller de Salut, Josep Maria Argimon que en farà la cloenda aquest divendres, i la directora del Servei Català de la Salut, Gemma Craywinckel.
El projecte internacional EGALURG té com a objectiu millorar la resposta a les emergències i catàstrofes a la zona dels Pirineus, així com optimitzar els recursos humans i materials gràcies a la cooperació entre regions, i la superació de les barreres tant geogràfiques com administratives que actualment condicionen l’assistència mèdica en les zones transfrontereres.