Els principals museus de l’Alt Pirineu i Aran han organitzat diverses activitats amb motiu del Dia Internacional dels Museus, que se celebra anualment el 18 de maig. El gruix d’accions, però, es repartiran entre el 14 i el 22 de maig.
Una de les accions més destacades, organitzada en el marc de la Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran és l’acció participativa ‘Com t’agradaria que fos el museu?’. Des de la Xarxa han apuntat que es vol posar l’accent en l’accessibilitat, la participació i la inclusió amb l’objectiu de situar els museus més a l’abast dels ciutadans. Per aquesta raó s’inicia la comunicació d’una acció participativa que consistirà a demanar l’opinió dels visitants, a qui es vol interpel·lar: “Com t’agradaria que fos el museu?” La participació podrà ser tant en format físic als mateixos museus com en digital, per tal que sigui el públic el que suggereixi fórmules per atansar els museus a les persones.
Més enllà d’aquesta acció, i a banda de celebrar jornades de portes obertes, els museus pirinencs també han organitzat activitats gratuïtes per commemorar l’efemèride. Així per exemple, el Museu de la Conca Dellà proposa descobrir els jaciments paleontològics de Suterranya i Pinyes, el Museu dera Val d’Aran l’observació del cel i el Museu Hidroelèctric de Capdella convida els visitants a participar de l’engegada de “la Rúbia”, el trenet de l’Estany Gento.
Per la seva banda, el Museu Diocesà d’Urgell aprofitarà la celebració del Dia Internacional dels Museus per inaugurar noves sales d’exposició. La música en viu també serà protagonista durant la Nit dels Museus del dissabte 14 de maig. Així, l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu oferirà el concert “La Guitarra del Pirineu” amb el Duo Ribera Sàbat i el Musèu dera Val d’Aran, un concert d’arpa amb Berta Puigdemassa.
L’edició del Dia Internacional dels Museus d’enguany està dedicada al tema ‘El poder dels museus’, ja que, tal com destaquen des de la Xarxa, “els museus tenen el poder de transformar el món que els envolta, de provocar canvis positius en les seves comunitats. Ho fan a través de tres eixos: la sostenibilitat, la innovació en la digitalització i l’accessibilitat, i la construcció de comunitat a través de l’educació”.
Dos dies d’activitats al Museu de Llívia
Per la seva banda, el Museu de Llívia, durà a terme les activitats en el marc d’aquest Dia Internacional dels Museus els dies 13 i 14 de maig. El programa del museu llivienc ofereix una jornada de portes obertes a l’equipament, una iniciativa que es complementa amb una visita guiada al patrimoni de la vila, l’organització d’un taller i la presentació del llibre “L’Alquímia de la Vida”, de Coia Valls.
En aquesta edició del Dia Internacional dels Museus, el Museu de Llívia també ha organitzat pel 13 de maig un taller d’estimulació de la memòria a càrrec d’Edith Ribot (Creu Roja Cerdanya) i de Jordi Palomino. Aquesta proposta és oberta i gratuïta a les persones grans i pretén treballar la memòria i l’estimulació cognitiva.
El director del museu, Gerard Cunill, defensa que els equipaments culturals necessiten millorar l’accessibilitat a tots els públics, en la línia de l’argument i de les propostes que aquests dies ha fet la Xarxa de Museus de Girona. “I no sols, en aquest cas, obrim les portes de bat a bat per a tota mena de públics sinó que a més, fem salut”, detalla Cunill.