El nombre d’empreses que es dediquen a oferir serveis d’esports d’aventura i turisme actiu a les demarcacions de Ponent i de l’Alt Pirineu i Aran ha crescut força en referència a abans de la pandèmia. D’aquestes, el 80% estan ubicades a les comarques del Pirineu. Tot plegat s’ha donat a conèixer durant la presentació de la temporada 2022, que s’ha fet aquest dimarts a Llavorsí, organitzada pel Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida. Una temporada que, com és habitual, s’allargarà fins a mitjans d’octubre.
El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha detallat que en aquests moments hi ha 271 empreses que es dediquen als esports d’aventura i de turisme actiu, 43 més que abans de la pandèmia. D’aquestes, 218 s’ubiquen al Pirineu i al Prepirineu. Davant d’aquestes xifres, Talarn ha assegurat que “això és bon senyal, ja que vol dir que anem creixent, amb empreses que es dediquen a totes les activitats: terra, aire i aigua, i amb el ràfting com a gran protagonista”.
D’altra banda, pel que fa a serveis oferts, enguany es vol passar dels 800.000, xifra que superaria les dades de l’any 2019, temporada anterior a la pandèmia.

Durant la presentació també s’ha destacat que la comarca del Pallars Sobirà és pionera en l’àmbit dels esports d’aventura. Ja fa 36 anys que es fan baixades de ràfting pel riu Noguera Pallaresa i per seguir mantenint el lideratge en esports d’aigua, des del Patronat de Turisme s’està definint un segell perquè es puguin categoritzar.
En aquest sentit, la presidenta del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida, Rosa Pujol, ha indicat que “estem redactant una guia sobre totes les empreses de la demarcació dedicades al turisme actiu i esports d’aventura per posar-les en valor i categoritzar-les”. Ha remarcat que aquestes empreses van ser pioneres “i ara des del Patronat volem donar-los un nou impuls per ajudar a mantenir aquest lideratge”.
Per la seva banda, el president de l’Associació d’Esports d’Aventura del Pallars Sobirà, Florido Dolcet, ha assenyalat que “volem posar en valor aquesta qualitat que tenim i de què presumim per tal de certificar el valor de l’activitat que nosaltres oferim”.
Des del sector han afegit que el turisme actiu i els esports d’aventura aconsegueixen desestacionalitzar el turisme a aquestes comarques i fa que sigui el complement ideal quan acaba la temporada d’esquí per tal que les persones que hi treballen, i les seves famílies, s’arrelin al territori. Es calcula que aquest sector ocupa al Pirineu 2.000 persones.