El projecte “Arrela’t al Pirineu” ha aconseguit recaptar 93.000 euros a través dels sis projectes emprenedors amb la finalitat de reactivar el territori. Un dels aspectes més destacables és que a través de la plataforma Goteo s’ha aconseguit quasi el triple d’aportacions d’inversors privats que el finançament públic que va servir per posar en marxa l’experiència. Tot plegat s’ha donat a conèixer aquest dimarts en un acte celebrat a Sort.
En aquest sentit, des de la Diputació de Lleida, que ha estat una de les entitats públiques que ha posat finançament al projecte, el seu president, Joan Talarn, ha destacat que “la Diputació de Girona és qui va començar aquest tipus de programes, però des de la Diputació de Lleida ens hi hem afegit amb molta força i crec que el millor que té és que no només dinamitza econòmicament el territori sinó que ho fa de la mà d’inversors privats, és a dir que compartim la inversió que es fa i els diners que posa l’administració es dupliquen”.
Talarn s’ha mostrat convençut que aquest “és un bon model per desenvolupar els territoris i especialment un territori com aquest, amb moltíssimes possibilitats, però que cal que tots hi creiem”. De fet, ha considerat que es podria replicar en altres indrets: “això és exportable, és un model que pot ajudar moltíssim”.
Amb “Arrela’t al Pirineu” s’ha aconseguit fer realitat la posada en marxa de sis projectes empresarials, un projecte per a cada comarca de l’Alt Pirineu i Aran.
Les sis iniciatives finançades que segueixen actualment amb la seva activitat són: Maduixes amb gust de Pirineu a l’Alta Ribagorça; Donem vida al bosc a l’Alt Urgell; Espai rural la Trumferia de Cerdanya; Senterada comestible, un jardí d’aliments comunitari al Pallars Jussà; Boumort Indòmit: recuperació dels camins que són història, al Pallars Sobirà i Ecocentro Bioleta. Consumo responsable y sostenible a la Vall d’Aran. Cal destacar que cinc dels sis projectes han estat liderats per dones.