El Museu de Camins, al Pallars Sobirà, ha impulsat aquesta setmana una jornada de construcció de murs de pedra seca. El curs ha comptat amb participants d’arreu de Catalunya, a qui s’ha ensenyat la tècnica de forma pràctica per tal de poder recuperar aquest tipus de construcció.
Un dels responsables del Museu de Camins i instructor de la jornada, Marc Cortina, explica que “quan fem els cursos hi ha una part teòrica per explicar els fonaments de la tècnica, però la major part del temps la passem fent la pràctica i, quan la fem, aprofitem per arreglar murs que han caigut, de manera que també fem una acció beneficiosa pel lloc on estem”.
En general, afegeix Cortina, “anem a fer aquests cursos a camins que tenen murs que han caigut, però en aquesta ocasió hem anat a un lloc on hi ha bancals, ja que els murs servien tant per aguantar camins com per bancals”.
Per la seva banda, un dels participants al curs explica que s’hi ha apuntat perquè té interès “en saber com es fan els fonaments, les parets i els marges aquí, perquè algunes coses canvien en funció del lloc”. Un cop après, ha afegit, “potser ho aplicaré, perquè tinc un hort que hauria de refer”
Una de les branques del Museu de Camins és la formació i cada any s’ha anat augmentant el número de cursos impartits. Enguany es preveu fer unes cinc formacions diferents. Cortina detalla que “aquest any farem cursos tant de mur de pedra seca, com d’empedrat, de recuperació de basses i també de cabanes de pedra seca”.
El Museu de Camins és un museu a l’aire lliure, ubicat a la Vall de Siarb, que promou aquest patrimoni a través de recuperació de senders i de diferents activitats a la zona.