L’Alt Pirineu i Aran serà l’escenari d’un programa pilot per prevenir i abordar el consum d’alcohol en l’edat pediàtrica, en l’adolescència i en les famílies. Aquest pla pilot ha estat presentat aquest dijous a la Seu d’Urgell, en el marc de la jornada ‘El botellot, una realitat a l’Alt Pirineu i Aran’, organitzada per la delegació territorial del Govern.
Concretament, professionals de Salut de l’Agència de Salut Pública de Catalunya i de la Regió Sanitària de l’Alt Pirineu i Aran crearan una guia que, entre altres coses, establirà directrius per fer cribratge i intervenció sobre consum en joves, definirà pautes adreçades a les famílies i crearà recursos per a infants i adolescents segons els hàbits de consum.
Des de l’Àrea de Projectes i Recursos en Prevenció i Reducció de Danys a la Salut Pública de la Generalitat, Ana Isabel Ibar ha explicat que l’objectiu és “donar informació als menors de nou a setze anys que estan atesos a pediatria, adaptant el missatge a l’edat i a les dades de consum que tenim de cada franja”. A més, ha afegit, “si es detecta que un menor està bevent alcohol, consumint o en una situació de risc, es valora aquest risc”.
Des de Salut Pública expliquen que no es poden eliminar les begudes alcohòliques en espais festius, però sí que es pot minimitzar les problemàtiques associades al consum d’aquestes.
En aquest sentit, Ibar ha detallat que el que es pot fer és “intentar retardar l’edat d’inici de consum, que no hi hagi problemes de trànsit associats a això i que tots els agents implicats en festes majors, festivals i oci nocturn en general compleixin una sèrie de criteris de salut pública que facilitin que hi hagi una certa seguretat”
Es preveu que aquest programa pilot comenci a funcionar a l’estiu en els Centres d’Atenció Primària de tota la regió de l’Alt Pirineu i Aran.
Comissions per treballar la qüestió dels botellots
Pel que fa a la jornada d’aquest dijous, ha volgut ser un espai de reflexió i debat sobre el fenomen dels botellots als municipis del territori. A partir de les qüestions que s’han plantejat en aquesta trobada, es crearan comissions tècniques. En aquest sentit, el delegat del Govern a l’Alt Pirineu i Aran, Ricard Pérez, ha remarcat que “això no és una jornada que queda aquí, sinó que tindrà una continuïtat i tot el que traguem avui ho treballarem, amb l’objectiu de donar eines d’acompanyament davant d’aquest fenomen”.
Durant la jornada s’ha fet una taula rodona per donar diferents punts de vista sobre el botellot. En aquest sentit, s’ha fet una defensa del col·lectiu de joves davant la necessitat de socialitzar, fet que s’ha vist totalment afectat per la pandèmia.
El director general de Joventut, Àlex Sastre, ha indicat que “hauríem de fer una reflexió a nivell social de quin paper juga l’alcohol a les nostres vides i com ho transmetem a les persones joves, ja que molts cops el que fan és assimilar uns hàbits socials que no son nous, ni molt menys”.
El doble de botellots l’any 2021
Des de la Regió Policial del Pirineu Occidental han explicat que els botellots al Pirineu no són multitudinaris, però posen de manifest que l’any 2021 els requeriments policials pel consum de begudes alcohòliques al carrer es van multiplicar; passant de 63 l’any 2020 a 113 l’any 2021.
En aquest sentit, el cap de la Regió Policial del Pirineu Occidental, Daniel Pérez, ha apuntat que “la policia no és la solució, malgrat que som part del problema i ho serem. Entenem la preocupació dels alcaldes i els veïns, que tenen unes certes molèsties, però també és cert aquest any, si ve no ha arribat l’estiu, estem més a prop de les dades del 2020 que de les del 2021”.
Justament, aquesta jornada ha estat creada degut a que l’any passat el fenomen dels botellots era una de les problemàtiques recurrents entre els alcaldes i alcaldesses de l’Alt Pirineu i Aran.