El programa Al teu gust, aliments del Pallars continua amb les formacions dedicades als restauradors del Pallars Jussà. Aquest dimarts s’ha fet un taller dedicat a la Cuina de Bosc, per tal d’aprofitar els recursos quilòmetre zero del territori. Es tracta d’un projecte que fa tres anys que es treballa conjuntament amb la Fundació Alicia.
La tècnica de Promoció Econòmica de Tremp, des d’on es coordina el programa Al teu gust, Dolors Etxalar, explica que la iniciativa de la Cuina de bosc “se centra a recollir o recuperar plantes silvestres i utilitzar-les a la cuina, combinant-les amb els productes més tradicionals i sempre des de la perspectiva de km 0”.
Per la seva banda, una de les participants, la restauradora Clàudia Gozzi, apunta que “és molt important saber d’on ve el producte, és un valor afegit que avui dia no es pot trobar a la ciutat”. En aquest sentit, afegeix que “el fet de venir aquí, poder anar pel camp i saber què estàs buscant i que cada planta tingui una aplicació és un valor afegit molt maco”.
Justament, per tal d’elaborar el producte al taller s’ha fet una sortida de camp per recollir les plantes i un cop a la cuina s’ha improvisat diferents tipus de plats amb el que s’ha trobat.
El restaurador i formador en aquest àmbit, Mariano Gonzalvo, apunta que “el que té de bo aquesta cuina és el fet de trobar producte i poder improvisar amb ell; com que és molt de temporada i està subjecte als canvis de la natura, mai trobes els mateixos gustos, textures ni edat de la planta i això fa que t’hagis d’acostumar”. Tot plegat, conclou, “és molt bo per a un cuiner, perquè li estimula la capacitat de pensar i d’adaptar-se”.
Els organitzadors també remarquen que s’ha de potenciar la figura del recol·lector per ajudar que s’introdueixin aquests productes a la cuina, però s’ha de ser respectuós amb l’entorn i vigilar la forma d’agafar les plantes perquè sigui sostenible.
En una primera fase de la iniciativa de Cuina de bosc es va treballar més la recerca de la tipologia de producte que s’utilitzava i quin es podia incloure i es van dissenyar receptes de la mà de la Fundació Alicia. Ara, mentrestant, s’està en la fase de divulgació dels plats elaborats. Algunes receptes es poden trobar ja al canal de Youtube Canal Girella i s’està valorant la possibilitat de fer un llibre de Cuina de Bosc.