La ‘Tres Nacions’ serà la primera marxa cicloturista autosuficient de l’Estat espanyol. La 42a edició d’aquesta prova emblemàtica que travessa tres fronteres tindrà lloc el pròxim 11 de juny, amb sortida i arribada a Puigcerdà.
La marxa serà pionera en implementar energia sostenible i renovable, gràcies a la instal·lació de plaques fotovoltaiques que permetran generar el 100% de l’energia que es consumeixi durant el cap de setmana de l’esdeveniment i, a més, un 4% d’extra que se cedirà al poliesportiu de Puigcerdà. Des de l’organització tenen clar que la Tres Nacions serà un model per a altres proves esportives.
L’organitzador de la cursa, Josep Antoni Hermida, ha explicat que “per nosaltres és un orgull el fet de no haver de consumir recursos del poble”. En aquest sentit, ha posat en valor el fet que “som pioners estem orgullosos d’obrir el camí del que han de ser esdeveniments esportius en el futur”. A banda, s’ha mostrat convençut que això servirà “per posar Puigcerdà i Cerdanya al mapa del que són els esdeveniments autosuficients”.
Així, doncs, s’instal·laran dotze kilowatts, amb 30 mòduls fotovoltaics. L’energia que es generi amb aquesta instal·lació s’utilitzarà en tots els aparells elèctrics que es necessitin durant la marxa, com ara el sistema d’altaveus, micròfon, ordinadors d’organització i premsa, el cronòmetre o els dos cotxes elèctrics que acompanyaran els ciclistes, entre d’altres.
El conseller delegat de l’empresa que subministrarà l’energia, Solideo, Rafael Reyes, ha detallat que “només evitant aquells dos dies i mig que l’esdeveniment es connectava al poliesportiu es deixaran de tallar cinc arbres i hi haurà un estalvi de 24,6 quilos d’emissió de Co2 i l’equivalent al que contamina un cotxe fent 705 quilòmetres”.
Des de l’Ajuntament de Puigcerdà han remarcat la importància de lligar esport amb sostenibilitat. També han afegit que proves com la marxa Tres Nacions generen un impacte positiu en l’economia de la vall. L’alcalde, Albert Piñeira, ha apuntat que la prova “ens permet aquell cap de setmana, que seria de baixa activitat turística i econòmica, posar 2.500 corredors al municipi més les seves famílies i acompanyants, fet que ens permet generar moviment a tot el sector serveis, a l’hostaleria, el comerç i a la restauració”.
La 3 Nacions va néixer fa 42 anys de la mà del Club Ciclista Puigcerdà. El seu principal atractiu és el recorregut: 140 quilòmetres, tres fronteres i l’ascensió a tres mítics ports de muntanya: Port d’Envalira, el Coll de Puimorens i la Tor de Carol. Tot plegat amb un desnivell de 2.400 metres.
L’edició del 2020 es va haver de suspendre, la del 2021 es va limitar a 1.500 participants, una xifra ja de rècord, i aquesta propera edició s’espera comptar amb 2500 ciclistes. A hores d’ara ja hi ha 1.600 inscrits.