La campanya d’excavacions d’enguany al fòrum romà de Llívia permetrà unificar la part oriental de les restes. Després de traslladar la línia elèctrica de mitja tensió i el conducte de gas que passava pel mig del fòrum, els arqueòlegs podran, per fi, completar els treballs i treure a la llum gran part de la seva extensió.
El director d’excavacions del fòrum romà de Llívia, Josep Guitart, ha explicat aquest dimecres en roda de premsa que aquesta unificació de la meitat oriental farà que l’aspecte del fòrum sigui “molt diferent del que tenim ara”. Tot i deixar clar que “potser no serà només amb la campanya d’aquest any, sinó la d’aquest any i el que ve”, ha insistit que el visitant veurà un gran canvi.
Guitart també ha indicat que “des d’un punt de vista arqueològic tenim molt de compte i volem fer i estem fent una excavació absolutament rigorosa”. També ha assegurat que “realment, la Cerdanya té futur en el camp de l’arqueologia romana”.
El Fòrum romà de Llívia és únic al Pirineu. A més, és dels més ben conservats de Catalunya, juntament amb el d’Empúries. Per això es vol seguir estudiant a fons els seus detalls. Una vegada conclosa l’excavació, s’iniciarà el procés de museïtzació de les restes per fer-les visitables. Això inclourà aixecar un cobert per protegir-les. En aquest sentit, Guitart ha detallat que “és possible que hi hagi una primera actuació en què cobrim la part del temple per poder-lo excavar, però quan l’excavació estigui acabada caldrà fer un projecte que posi en valor les restes i, a la vegada, les protegeixi”.
Per la seva banda, el director de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica, Josep Maria Palet, ha deixat clar que aquest “serà un punt de referència internacional de primer ordre en el coneixement i la captació de visitants”. També ha apuntat que “és important no només excavar, documentar i conèixer, sinó també conservar i posar en valor, és a dir que aquestes restes arqueològiques esdevinguin restes patrimonialitzades que es posin a disposició de la societat”.
A banda de museïtzar el fòrum, el Museu de Llívia també preveu ampliar la seva col·lecció amb peces que s’han trobat durant les excavacions i ser un centre d’interpretació de la romanització de Cerdanya.
La campanya arqueològica del 2022 es portarà a terme en dues fases: la primera al maig i la segona a finals de setembre o principis d’octubre.
Des de l’ajuntament llivienc han refermat el seu compromís amb el projecte per tal de continuar recuperant tot aquest patrimoni. En aquest sentit, el consitori, la Generalitat, la diputació de Girona, la Universitat de Barcelona i l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica han signat un nou conveni per treballar plegats els pròxims 4 anys, un acord que es manté intacte des del 2013.
Paral·lelament, aquest dimecres també s’ha presentat un audiovisual promocional del fòrum romà llivienc, que ja es pot veure a les xarxes.