En el darrer ple de l’Ajuntament de Tremp, celebrat aquesta setmana, s’ha aprovat per unanimitat una moció en defensa del cànon de residus de Catalunya perquè no prevalgui la llei de residus espanyola aprovada recentment. El cànon català es considera d’èxit i fa més de 20 anys que funciona.
En aquest sentit, l’equip de govern ha agafat el compromís de crear una comissió de treball amb els tres grups municipals per fomentar el reciclatge, promoure la implantació del porta a porta, i fer arribar l’estudi al Consell Comarcal del Pallars Jussà, que és qui gestiona els residus.
L’alcaldessa de Tremp, Maria Pilar Cases, “des del Consell Comarcal ja fa temps que s’està estudiant el porta a porta i nosaltres també tirarem cap aquí perquè el porta a porta és l’única manera de reciclar, no n’hi ha una altra”. L’alcaldessa ha argumentat que “la societat no és prou conscient i no utilitza cada contenidor per allò que toca, de manera que no estem reciclant els nivells que se’ns exigeix”.
És per això, ha assegurat que “estudiarem la manera de fer-ho, veurem si comencem per Tremp o per algun poble, però anirem cap aquí”.
Per la seva banda, la portaveu de Compromís per Tremp, Sílvia Romero, ha apuntat que “en aquests moments, Catalunya està al 46% pel que fa a la recollida selectiva, i aquesta no és una cosa que s’hagi aconseguit només pel cànon de residus, sinó que s’ha fet aplicant moltes polítiques i incentius per al reciclatge”.
Romero ha afegit que “el drama és que en aquesta comarca el nivell de reciclatge està al 37% i això demostra que el cànon, que també es cobra, no té una funció clara a favor del reciclatge”. La cap de l’oposició ha apuntat que “nosaltres hem demanat, una vegada més, al ple de l’Ajuntament de Tremp, igual que hem fet moltes vegades al del Consell Comarcal, que s’apliquin polítiques per avançar realment en el reciclatge”.