El cap de setmana del 7 i 8 de maig tindrà lloc a Tremp la fira Pallars terra de corder, un esdeveniment que unirà la festa que ja es feia dedicada a l’oví amb un dinar popular, la tradicional fira de primavera del poble i el Pallars Food fest, una mostra de la riquesa gastronòmica de la zona. Tot plegat s’ha donat a conèixer aquest dimarts en una roda de premsa.
El regidor de Promoció Local, Josep Maria Puigarnau, ha explicat que “volem donar molta importància a tots els productes d’aquest sector, de l’ovella, i sobretot a la girella, que és un producte molt nostre, ja que el Pallars Jussà és una de les zones de Catalunya on en fem més i, per tant, volem promocionar-la”.
Des del consistori consideren que aquests són un producte i un sector clau per al territori. L’alcaldessa de Tremp, Maria Pilar Cases, ha indicat que “el corder és un dels elements estrella de la comarca i, per tant, havia de ser el fil conductor de la fira i que aquesta s’especialitzés en el corder”. L’objectiu, ha afegit, és “donar la visibilitat que es mereix el corder i, sobretot, el sector ramader”.
Per la seva banda, el president de l’Associació Pallaresa de Ramaders d’Oví (APROVI), Marc Mir, ha afegit que “hem de mirar de defensar i potenciar el que tenim aquí per intentar que el sector primari del territori pugui tirar endavant”.
Esmorzar amb girella i cap i pota
Un dels punts forts de la fira serà l’esmorzar, on es farà un plat tradicional a base dels menuts de corder: girella amb cap i pota. El carnisser Jaume Badia ha detallat que “aquest plat s’elaborava quan es matava el corder” i ha remarcat que “a diferència de la matança del porc, amb el corder la matança es feia i es fa tot l’any, normalment coincidint amb festes assenyalades, i aquest embotit s’havia d’elaborar en el moment en què es feia la matança, aprofitant els menuts”.
A més, durant la fira també es podrà gaudir de la riquesa gastronòmica al Pallars Food Fest, on també hi haurà música en directe. El restaurador Oriol Pallarès ha explicat que “al final és una festa on ens reunim tots els restauradors de la comarca i presentem la nostra oferta gastronòmica, cadascú a la seva manera, i oferint un petit tast per tal que la gent pugui degustar moltes coses diferents i veure tot el que oferim”.
A més, també es comptarà amb una mostra de formatges del Pirineu, on hi haurà productors que elaboren formatges d’ovella. Està previst que hi hagi una quarantena d’estands amb productes agroalimentaris de la zona, i també s’hi sumarà l’artesania vinculada al sector de la ramaderia com ara la llana i el cuir.