La consellera de Cultura, Natàlia Garriga Ibañez, ha participat aquest divendres en la comissió institucional per fer balanç de l’activitat duta a terme aquest any pels equipaments que formen la Xarxa Territorial de Museus de les Terres de Lleida i Aran. A la reunió, que ha tingut lloc a Isona i Conca Dellà hi han participat el bisbe de Solsona, Francesc Conesa; el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, i els alcaldes i titulars dels equipaments museístics de les Terres de Lleida i Aran.
En el marc de la trobada, la consellera de Cultura ha declarat que “aquest és el camí: compartir, fer xarxa entre tots els equipaments i entre totes les institucions i millorar l’accés de la ciutadania a la cultura”.
A la reunió s’hi han aprovat les línies de treball i actuacions previstes pel 2022. Així, la Xarxa Territorial de Museus de les Terres de Lleida i Aran ha presentat les accions del Pla d’Operacions Anual 2022, ordenades les línies de desenvolupament marcades pel Programa d’Actuacions 2021-2024. El pressupost total de la Xarxa pel 2022 és de 425.000 euros, dels quals 275.000 euros es destinaran a la línia de foment en forma de subvencions i 150.000 euros a la línia de cooperació en diverses actuacions.
Tal com han explicat des del departament de Cultura, el Pla d’Operacions 2022 té quatre objectius operatius. La primera acció vol fomentar l’avanç cap al museu social, a més de donar visibilitat a les propostes de valor dels museus envers la ciutadania. Dins aquesta acció, el primer objectiu és treballar per aquesta posada en valor fent una correcta i eficaç gestió dels públics, en què hi hagi una millora de l’accessibilitat funcional i social amb el desplegament d’una estratègia d’acció comunitària i el disseny d’una acció educativa que camini de la mà de la innovació i la divulgació de la recerca.
El desenvolupament d’aquest objectiu es vol fer mitjançant la creació de marcs estratègics en matèria de públics, accessibilitat i acció educativa, juntament amb una sensibilització del valor social dels equipaments museístics. Alhora, es volen programar accions d’assessorament i formació segons les necessitats del territori i alhora treballar en l’ús de recursos mancomunats, tant per activitats com museografia.
Com a segona acció es vol millorar la gestió dels actius patrimonials implementant programes de suport per la gestió del patrimoni museístic, programant accions de formació i impulsant l’ús de recursos de forma mancomunada. Alhora es vol incidir en la millora l’eficàcia dels equips humans dels museus i per això integraran noves aptituds professionals adaptades a les necessitats actuals, segons recull la tercera acció.
Per últim, la quarta acció, incideix en l’increment de la presència de la Xarxa en els espais de deliberació i presa de decisions vinculats al seu àmbit d’actuació, reforçant la visibilitat de la realitat dels museus del territori en el seu marc institucional i liderant l’organització d’espais de participació, intercanvi i diàleg. Tanmateix, es vol crear campanyes de comunicació i divulgació de les accions de la xarxa arreu del territori local i nacional.
En la reunió d’aquest divendres també s’han valorat els resultats d’objectius anteriors i el seu impacte. Per exemple, s’ha valorat positivament la participació conjunta en accions pels ciutadans, pel que fa a serveis i activitat, així com la formació interna per a una millora de funcionament que impacti en la qualitat de la visita que s’ofereix als usuaris.
La Xarxa
La Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran, formada pels 12 museus registrats del territori, es va constituir oficialment l’any 2016. La singularitat de la Xarxa és, però, la llarga trajectòria de col·laboració i cooperació entre els museus que la conformen.
L’any 2009 van decidir constituir-se en associació amb els objectius d’estructurar el patrimoni del territori, posicionar el patrimoni cultural com a element singular i diferenciador, dinamitzant-lo i promoure la recerca i esdevenir una plataforma d’intercanvi entre els diferents museus, entre d’altres. Amb la constitució oficial, la Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran va quedar integrada dintre del sistema de xarxes territorials de la Generalitat de Catalunya.
Els museus que formen la Xarxa són: Museu Diocesà i Comarcal de Solsona, Museu Diocesà d’Urgell, Museu de la Conca Dellà, Ecomuseu de les Valls d’Àneu, Museu de Guissona, Museu de la Noguera, Museu de Tàrrega Urgell, Museu de Cervera, Museu de Lleida, Museu d’Art Jaume Morera, Musèus dera Val d’Aran i Museu Hidroelèctric de Capdella.
Visita al museu d’Isona i Conca Dellà
En el marc de la seva visita a les terres de Lleida, la consellera també ha visitat les obres del Museu d’Isona i Conca Dellà, que està en plena remodelació i ampliació. Aquesta modernització consolidarà el museu com un espai de referència en la recerca sobre dinosaures a Catalunya.