Aquest dijous han començat al jutjat de Tremp les declaracions per la mort per covid-19 de 64 padrins a la residència de la Fundació Fiella, a la capital del Pallars Jussà. Els primers que han entrat a declarar com a testimonis han estat agents dels Mossos d’Esquadra vinculats amb la investigació que es va obrir. Posteriorment, han entrat a declarar també com a testimonis l’aleshores gerent de les Regions Sanitàries de Ponent i de l’Alt Pirineu i Aran, Divina Farreny, i la persona que va assumir la direcció de la residència un cop va ser intervinguda per la Generalitat, Elena Badia.
Després de la declaració dels agents dels Mossos que van dur a terme la investigació a la residència, l’advocat de la família d’una de les víctimes, Xavier Prats, ha explicat als mitjans de comunicació alguns detalls de l’informe policial. Prats ha indicat que, en la seva declaració al jutjat, els Mossos s’han ratificat en el que van exposar a l’atestat fet inicialment.
Concretament, ha relatat que els agents han mostrat un seguit de documentació “que mostra el descontrol que hi va haver a la residència i també que el pla de contingència no es va seguir, que no es va fer cap tipus de formació al personal i que la que van rebre va ser els mesos de març, abril i maig per part del CAP de Tremp, però no per part de la residència”. Ha afegit que “fins i tot alguna treballadora de la mateixa residència que era infermera també del CAP es va oferir a fer formació sobre l’ús dels EPI i li van dir que no calia”.
Tot això, ha indicat Prats, “juntament amb la falta de control de contagiats i amb el fet que des del mes d’agost no es va introduir cap dada als programes específics de Treball i de Salut, que eren una aplicació on diàriament s’havien de controlar els accessos, els positius o els contagis a residents”.
Prats també ha assegurat que, segons aquest informe policial, “no hi havia cap control dels residents ni del personal” i ha afegit que “molt personal pertanyia a una empresa de neteja externa i feia feina de gericultor sense ser personal propi de la residència ni tenir la formació adequada”. Tot plegat, ha assenyalat, “va desencadenar que a partir del 19 de novembre augmentessin els contagis, que no es van aïllar”.
Per tot plegat, i segons aquestes dades aportades pels Mossos, Prats ha assegurat que “hi havia un total descontrol a la residència, personificat en la directora, que va acabar en aquesta tragèdia”. L’advocat també ha apuntat que “sort que la residència va ser intervinguda per la Generalitat el 28 de novembre”, ja que creu que si no el nombre de víctimes mortals hauria estat molt major.
Declaració de Farreny i Badia
En sortir del jutjat, Farreny no ha volgut donar gaires detalls del que ha explicat, argumentant que “hi ha un procés que ha de seguir el seu curs i prefereixo no donar més detalls”. A preguntes dels periodistes, ha assegurat que es ratificava en les declaracions fetes en la roda de premsa que va realitzar el desembre del 2020, on va assegurar que s’havien trobat una situació de descontrol a la residència quan van intervenir. Una ratificació, però, “matisada amb la documentació tècnica” que es va elaborar posteriorment. Farreny també ha dit que ha respost totes les preguntes que lli han formulat totes les parts amb la voluntat “que s’aclareixin els fets per respecte a tothom que està implicat en el procés”.
Qui sí que ha explicat als mitjans de comunicació la intervenció de Farreny al jutjat ha estat, de nou, l’advocat de la família d’una de les víctimes, Xavier Prats. Ha detallat que Farreny i també Badia han explicat que, quan van entrar a la residència “van trobar molts materials d’EPI guardats sota clau, però que tot el personal anava amb mascaretes quirúrgiques bàsiques” i no tenien a disposició prou material de protecció. Ha afegit que la clau de l’espai on hi havia aquests EPI la custodiava una religiosa.
A més, segons Prats, les declarants han dit que, quan van entrar, “van trobar a faltar el pla de contingència, no hi havia una llista de currículums actualitzats de gent qualificada, no hi havia ni tan sols un llistat de residents ni de personal, és a dir que no se sabia qui estava contractat i qui no”.
La defensa nega descontrol i diu que va ser una situació “totalment incontrolable”
Per la seva banda, l’advocat d’una de les dues acusades, l’aleshores directora del centre, Luis Salas, ha defensat la innocència de la seva defensada, tot assenyalant que “l’excepcionalitat del que va passar aquí era totalment incontrolable” i ha deixat clar que “moltíssimes persones van treballar per intentar evitar el desenllaç” que va haver-hi.
A preguntes dels periodistes sobre el descontrol apuntat pels declarants d’aquest dijous, Salas ha resost: “nego absolutament que hi hagués cap situació de descontrol a la residència prèvia a la situació de descontrol que es va produir arran d’una situació absolutament extraordinària”.
També ha apuntat que les persones que han testificat aquest dijous ho han fet “per referències de manifestacions de tercers i, al final, s’ha de veure i escoltar als que hi eren”. L’advocat també ha volgut transmetre “el sentiment de tristor de la Fundació Fiella, del seu patronat i de la directora” per la situació que es va produir, deixant clar, però, que “aquest sentiment no canvia en res l’absoluta confiança en la innocència de la nostra representada”.
Dos procediments oberts
Recordem que a principis de febrer la jutgessa de Tremp va obrir dos procediments per esclarir la mort d’aquests 64 ancians el novembre del 2020, en detectar-hi indicis de delicte. Ho va fer arran de la denúncia presentada unes setmanes enrere per la Fiscalia, on acusava l’antiga direcció de diversos delictes, entre altres el d’homicidi imprudent.
Concretament, s’ha obert una causa a dues investigades pels presumptes delictes contra la seguretat dels treballadors i una altra a les mateixes investigades pels presumptes delictes d’homicidi imprudent i vexació injusta. En tots dos casos, les persones investigades són l’exdirectora tècnica del centre i la responsable d’Higiene Sanitària. Justament, en aquesta primera sessió de declaracions de testimonis hi han assistit ja els advocats de les acusades.
Al llarg d’aquest mes d’abril, i en diverses sessions, s’han citat a declarar una cinquantena de treballadors, així com a diversos testimonis. De moment, no hi ha data per a la declaració de les dues investigades.