El clúster empresarial transfronterer SolSoleil vol reimpulsar-se després de la pandèmia. Per això aquest dijous ha organitzat una jornada de treball a Alp, amb l’objectiu de recuperar el contacte cara a cara entre els seus membres, crear xarxa entre diferents projectes empresarials i establir noves relacions comercials.
El clúster sempre ha considerat la salut i el benestar els seus eixos principals i la seva oportunitat de negoci, d’on han de sorgir noves propostes que ajudin a reactivar l’economia de la vall. Després de la pandèmia de la covid, aquest propòsit encara ha pres més valor.
El portaveu del clúster, Ramon Treserras, ha explicat que “abans ja era important tot el que tenia a veure amb la salut i el benestar i ara, després de la pandèmia, crec que ningú ho dubta”. Això, ha afegit, “és una clara oportunitat de negoci per al nostre territori, ja que a l’imaginari col·lectiu hi ha aquesta idea que aquí es viu bé”.
Treserras ha apuntat que “tot això que ja fa temps que treballem per fer-ne una oportunitat de negoci i dinamitzar econòmicament el territori, volem aprofitar-ho”. També ha indicat que “si no hi hagués hagut la pandèmia tindríem dos anys de rodatge, però la part positiva és que ara es posa molt més en valor la salut i el benestar, i això pot premiar els que estem en aquests territoris”.
A banda de tornar a recuperar les relacions comercials entre els membres de l’agrupació, la jornada de treball també ha servit per conèixer alguns dels seus darrers projectes empresarials, explicats pels seus impulsors: una empresa d’allotjaments turístics de Prullans o una altra que es dedica a desenvolupar APPs. També hi han participat els Banys de Sant Vicenç, el Museu de Llívia, l’Hospital de Cerdanya i la Fundació Adis.
Un tret diferencial del clúster és que es busca la col·laboració entre les diferents propostes i no la competitivitat. L’objectiu, ha indicat Treserras, és “anar a oferir productes o serveis que siguin diferents, que atreguin un públic nou o creïn oportunitats noves de negoci”, de manera que “fomentem la col·laboració entre nosaltres per poder arribar més lluny”.
Durant aquest 2022, l’agrupació d’empresaris vol preparar un projecte global per presentar al programa europeu de cooperació territorial POCTEFA i, així, seguir posant en marxa les seves propostes.
El clúster transfronterer va començar a caminar fa gairebé deu anys amb l’objectiu de posicionar la comarca com a referent turístic internacional mitjançant la col·laboració de diferents sectors com l’alimentació, l’esport, la salut, la sostenibilitat i el turisme. Actualment, està format per una trentena d’empreses de les dues bandes de la frontera i s’espera que, en els mesos vinents, se n’hi incorporin almenys una vintena més de l’Alt Urgell.