L’equip de recerca de l’arqueòloga medieval Marta Sancho de la Universitat de Barcelona té un projecte demanat i pendent d’aprovació per excavar al voltant del castell de Mur. Ja l’any passat es van fer algunes prospeccions i hi ha indicis que es podria trobar un hàbitat al voltant. La idea és aquest estiu poder fer ja una campanya d’excavacions.
Sancho ha detallat que “esperem que el projecte ens l’aprovin abans de l’estiu i puguem tenir el finançament per començar a treballar i fer alguna cosa aquest any”. També ha indicat que “una de les coses que estan previstes és fer prospeccions i excavacions arqueològiques al voltant del castell de Mur, ja que és on probablement hi trobaríem l’hàbitat i altres elements que actualment es desconeixen”.
De fet, Sancho apunta que al voltant de la col·legiata “ja hi ha documentat un poblat en textos del segle XVI i es veuen algunes restes, però el que és el voltant del castell no queda clar si hi havia o no hi havia alguna cosa. Alguns autors deien que sí, altres deien que no, i sembla que sí, que amb les prospeccions que vam fer l’any passat es va confirmar”. Per tot plegat, indica, “ara es tracta de poder obrir la zona concreta i veure quin tipus d’estructures surten”.
El projecte té una durada de quatre anys i la idea seria excavar durant un parell de setmanes cada estiu al jaciment. Després, durant el curs acadèmic es documentaria i s’estudiaria tot el material trobat, fet que aporta informació sobre la història de la zona.
Sancho apunta que “el normal és que es generi un hàbitat i es pugui veure com és aquest hàbitat, quines són les característiques de les estructures, quins materials tenien i quina cronologia, perquè en aquest castell possiblement hi va haver una ocupació prèvia del que sabem per la documentació”.
Així, tot i que “es diu que és de la segona meitat del segle X, tot apunta que podria haver-hi restes d’alguns segles abans i això és el que estem buscant, igual que busquem si va haver-hi en algun moment donat presència musulmana: sabem que a Àger hi eren i aquí segurament hi devien ser, però no estem trobant l’evidència en les excavacions que estem fent i potser aquí la trobem”.
Aquests hàbitats tenen una doble funció, buscar la protecció del castell per part de la població però també donar-li servei. El motiu és que un castell portava associat tot un moviment al voltant per tal de mantenir-lo. En el cas de les dimensions del de Mur encara més, ja que va ser residència comtal i era un castell important.