La situació de col·lapse en què es troba la depuradora de Puigcerdà fa que l’Ajuntament no pugui tirar endavant diversos projectes urbanístics que hi ha previstos des de fa anys a la zona de la Closa de l’Àngel. I és que les aigües residuals de pobles de l’Alta Cerdanya propers a la frontera es tracten en aquestes instal·lacions, a l’espera que la prefectura de l’Estat francès desencalli el projecte de construcció d’una nova depuradora a la banda administrada per França.
Segons expliquen des del Consell Comarcal de Cerdanya, fa anys algunes poblacions de l’Alta Cerdanya abocaven les aigües residuals al riu. Amb l’Agència Catalana de l’Aigua es va acordar, llavors, que poguessin utilitzar la canonada de Llívia que transporta el cabal fins a la depuradora de Puigcerdà. Per tot plegat, des de l’ens cerdà demanen a l’Alta Cerdanya que acceleri la construcció de la nova depuradora.
El president del Consell Comarcal de Cerdanya, Isidre Chia, ha detallat que el que es demana és que els municipis de l’Alta Cerdanya compleixin “el compromís de construir una depuradora al poble d’Estavar, ja que encara no ho han fet; segons ens diuen és perquè la part on s’havia de fer és una zona inundable i nosaltres pressionem perquè busquin una altra ubicació, ja que això ens perjudica a la Baixa Cerdanya”. En aquest sentit, ha deixat clar que “no es tracta de si la volen fer o no, és que l’han de fer per controlar les seves aigües residuals”.
En aquesta mateixa línia, representants del Consell Comarcal de Cerdanya i de l’ACA ja han traslladat la demanda a la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre perquè exigeixi a les autoritats franceses la construcció de les noves instal·lacions.
Si s’aconsegueix reduir el cabal que ha d’assumir ara la depuradora de Puigcerdà, es podran tirar endavant diversos projectes de creixement urbanístic, com la construcció d’un centenar de pisos de protecció oficial a la Closa de l’Àngel o de la nova escola Llums del Nord, segons detallen des de l’ens cerdà.
Chia ha explicat que “l’Ajuntament de Puigcerdà vol desenvolupar tots aquests projectes, però en el moment en què demanen permisos per abocar les aigües residuals que generarien no ho poden fer i això els perjudica”. La depuradora de Puigcerdà està situada molt a prop de la frontera, a la zona de la Pedragosa, a tocar del riu Segre.