Protecció Civil de la Generalitat i l’estació d’esquí de La Molina (Ferrocarrils de la Generalitat) han organitzat aquest matí un exercici en què s’ha simulat un fort episodi de vent que ha provocat diferents incidències a l’estació, entre elles l’avaria d’un telecadira i posterior rescat dels usuaris; una recerca de persones desorientades, i unes altres que no poden accedir al seu vehicle a causa de les dures condicions meteorològiques.
Els principals objectius de l’exercici han estat comprovar els diversos protocols d’avisos i comunicació entre tots els actuants en cas d’accident i assajar els procediments d’activació del Pla d’Autoprotecció de l’estació. El simulacre ha servit també per practicar les accions del personal de La Molina amb els mitjans i protocols propis; i realitzar el repartiment de tasques i coordinació dels diversos grups actuants, tant a nivell operatiu com als diversos centres de control.
L’escenari simulat ha estat el d’un dimecres de les vacances de Nadal, amb uns 1.500 usuaris, i que als volts del migdia el temps ha canviat ràpidament amb un augment molt significatiu de les ratxes de vent a l’estació, provocant el tancament de pistes i remuntadors i avisant als usuaris per megafonia.
Participem amb efectius de la Unitat d'Intervenció en Muntanya i de la comissaria de la Cerdanya en aquest simulacre per forts vents a @SnowLaMolina https://t.co/VNUr7mgrdf pic.twitter.com/j3bZm6UE7i
— Mossos (@mossos) March 24, 2022
Mentre s’estava buidant el telecadira El Llac, aquest s’ha aturat i descarrilat, de manera que s’han hagut d’evacuar els usuaris de tres de les cadires, alguns d’ells persones amb discapacitat. En aquest incident han resultat 2 persones ferides greus i dues de lleus.
Al mateix temps, s’ha rebut l’avís de control a través del telèfon 112 que un grup de persones que feien esquí de muntanya s’han desorientat i s’havia d’iniciar una recerca. A més, un grup no podia retornar als seus vehicles a causa de les dures condicions meteorològiques. En aquest cas no hi ha hagut persones ferides.
L’estació de La Molina ha destinat al lloc de l’accident dues persones del centre mèdic de l’estació (un metge i un infermer), quatre pisters, un maquinista, dues persones de manteniment per al transport en motos, i han col·laborat en l’actuació dos conductors del telecadira (cabina superior i inferior), una persona de manteniment per valorar l’aturada del telecadira, el personal de control de l’estació i els caps d’emergència i d’intervenció.
Els Bombers de la Generalitat han participat al simulacre amb cinc dotacions dels GRAE (Grup d’Actuacions Especials) amb deu bombers, un sergent, tres oficials i un sotsinspector de les seus de Cerdanyola del Vallès i la Seu d’Urgell, a més d’altres vehicles operatius i de comandament.
Els Bombers, com a caps de la intervenció, han coordinat les maniobres de rescat i evacuació de les persones afectades, tres d’elles amb discapacitats diverses, en coordinació amb la resta de cossos actuants.
El cos de Mossos d’Esquadra ha desplaçat a l’exercici un comandament de l’Àrea Bàsica Policial de Cerdanya, tres dotacions de seguretat ciutadana, tres dotacions de la Unitat d’Intervenció en Muntanya i una unitat de drons.
La tasca del comandament ha estat participar en la coordinació de l’operatiu amb la resta de cossos d’emergències; i les dotacions de seguretat ciutadana han regulat els accessos per facilitar el treball als equips d’emergència. Les dotacions de muntanya han participat, en col·laboració amb els altres serveis d’emergència, en el rescat a les víctimes; i la unitat de drons com a observadors.
El Sistema d’Emergències Mèdiques SEM ha mobilitzat dues unitats, una ambulància de Suport Vital Bàsic SVB amb dos Tècnics en Emergències Sanitàries TES, i un vehicle de comanament. Han participat un total de tres professionals. Una vegada ha arribat l’ambulància al lloc dels fets, s’ha encarregat de vetllar per la correcta canalització de la informació a la Central de Coordinació Sanitària CECOS, així com de donar suport a l’equip mèdic de l’Estació d’esquí. Quan ha arribat el comanament responsable ha assumit la tasca de custodia i traspàs de la informació des del Centre de Comandament Avançat CCA.
Per part de Protecció Civil de la Generalitat, s’han mobilitzat dos tècnics de la operativa territorial, a més d’altres tècnics com a observadors. L’atenció de les persones afectades però no ferides ha estat a càrrec del personal de Protecció Civil en col·laboració amb la unitat de la Creu Roja de Puigcerdà. D’altra banda, el Centre de Coordinació d’Emergències de Catalunya (CECAT) de Protecció Civil ha participat activament al simulacre fent seguiment de la situació i coordinant-se amb la resta de sales d’emergències.
Al simulacre hi han participat una trentena de voluntàries i voluntaris (estudiants del Cicle Formatiu de Grau Mitjà de Tècnic/a en Emergències Sanitàries de l’Institut Satorras de Mataró) que han simulat ser persones usuàries del telecadira en el moment de l’incident, alguna d’elles amb problemes de mobilitat. Com a figurants també hi ha intervingut cinc persones del grup Play&Train de la Molina.
L’estació de La Molina va obtenir l’homologació del seu últim Pla d’Autoprotecció l’abril de 2021, i el passat desembre de 2021 va lliurar-ne una actualització. El 2016 es va fer un simulacre amb la participació dels organismes externs a l’estació, i el febrer de 2021 un simulacre de despatx de trencament d’una bassa d’innivació.