Una cinquantena de docents s’han manifestat aquest dimecres al matí pels carrers de la Seu d’Urgell, en el marc de la vaga de mestres convocada aquests dies. S’han manifestat sota el lema ‘Imposar no és dialogar’, i s’han pogut llegir pancartes de “Lluitem pel futur dels nostres fills”. A la tarda, mentrestant, està previst que el col·lectiu faci una concentració a la plaça dels Oms de la Seu, on es llegirà un manifest i hi haurà l’actuació de grups de música locals.
Aquesta és una de les accions convocades aquests dies per Docents de l’Alt Urgell, després que aquest dimarts una representació del col·lectiu es desplacés a Barcelona per participar en la manifestació central convocada pels sindicats. En aquest sentit, un dels membres de l’Assemblea, Xavier Mauri, ha explicat que “estem encantats de poder contribuir i disposats a continuar amb la lluita, ja que creiem que es més que digna i necessària per aconseguir una educació pública de qualitat i, sobretot, per revertir les retallades, que es la reivindicació principal”.
Els Professors i professores de la comarca han reclamat que s’inverteixi el 6% del Producte Interior Brut en educació, i no el 3% com s’està fent fins ara. Així, una altra de les integrants de l’Assemblea, Marisol Salvadó, ha afegit que “ara estem a la meitat, a un 3,4% o, fins i tot inferior al que hi ha a Espanya i voldríem que hi haguessin més inversió perquè podríem tenir més recursos, més docents i més material”. Salvadó ha posat com a exemple que “tenim infants amb necessitats educatives especials però ens falten hores de vetlladors, de fisioterapeutes, o de logopedes…”
El col·lectiu ha organitzat punts d’informació als exteriors dels centres educatius de la Seu perquè les famílies coneguin els motius que els han portat a la vaga.
La vaga de personal docent està convocada pels dies 15, 16, 17, 29 i 30 de març i també serveix per demanar la reducció de ràtios, recursos de qualitat, estabilització del personal interí, la retirada de l’ordre del calendari escolar i del nou currículum i la reversió de les retallades, entre altres. També es demana la dimissió del conseller d’Educació, Josep Gonzàlez Cambray, en considerar que està actuant sense tenir en compte a la comunitat educativa.
Justament, aquest dimarts, una setantena de persones també s’han concentrat a Tremp, en aquest cas al davant de la delegació del Govern a l’Alt Pirineu i Aran, per fer aquestes mateixes reclamacions. En el cas concret de l’Alt Pirineu, també han reclamat que els terços de jornada passin a ser mitges jornades, perquè si no és impossible cobrir les places amb docents de fora del Pirineu, ja que no els hi surt a compte econòmicament.