La maquinària ja ha començat a demolir set cases abandonades al poble de la Clua, al municipi alturgellenc de Bassella. Es tracta d’uns habitatges que es van expropiar fa una vintena d’anys quan es va construir el pantà de Rialb. Com que l’aigua va anegar les terres de què vivien, moltes famílies es van acollir a una expropiació voluntària i van marxar. Des d’aleshores, aquelles cases van quedar abandonades i en estat de ruïna, fet que suposava un perill per la desena de persones de les tres cases que van optar per quedar-se al poble.
Les màquines ja han començat a enderrocar les cases expropiades fa una vintena d’anys a la Clua, amb motiu de la construcció del pantà de Rialb. Els treballs, fets per la CHE, duraran uns dos mesos. #laclua #bassella pic.twitter.com/XtPo3gojy5
— Pirineus Digital (@PirineusDigital) March 15, 2022
Finalment, la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) va accedir a fer-se càrrec de l’enderroc d’aquestes cases abandonades i l’Ajuntament de Bassella estudia quedar-se els terrenys per fer-hi un mirador. En aquest sentit, l’alcaldessa de Bassella, Cristina Barbens, ha detallat que “un cop hi hagi les cases a terra, estigui el terreny net i puguem començar a actuar, entrarem amb l’equip d’arquitectes de l’ajuntament, mirarem les possibilitats que tenim, perfilarem el projecte inicial que teníem i ens posarem a treure la contractació i a executar”.
Fa una setmana, aproximadament, va començar l’enderroc manual de les cases i aquest dimarts ja hi ha entrat la maquinària. L’arquitecte de la CHE, José Antonio Piazuelo, ha remarcat que les cases eren un perill “no només pel pas dels anys sinó també per la seva ubicació dins l’orografia del poble de la Clua, ja que estan situades en una zona de fort pendent on qualsevol despreniment podria ser una catàstrofe per a la gent que passés per la zona, sobretot per la part inferior”.
Un dels elements que no es podrà enderrocar, tot i l’estat avançat de ruïna, és l’antic castell, ja que està considerat Bé Cultural d’Interès Local. En aquest sentit, la CHE estudia posar-lo a la venda, ja que no en pot assumir la rehabilitació. Està previst que les obres d’enderroc durin uns dos mesos.
Abans de la construcció del pantà de Rialb, a la Clua hi vivien una cinquantena de veïns i ara n’hi queda una desena vivint-hi regularment. Un d’ells és Josep Maria Pascuet, que ha explicat que “amb el que els va costar als nostres avantpassats poder aconseguir aquesta casa i aquests terrenys, nosaltres vam dir que no ho havíem de deixar”.
Mentre durin els treballs s’ha tancat l’accés al poble per evitar el robatori del material que s’extregui de les cases.