El Govern ha aprovat un decret llei que modifica la Llei de consultes populars no referendàries i d’altres formes de participació ciutadana. Concretament, ha afegit un punt a l’apartat 3 de l’article 4 que permet al president de la Generalitat promoure i convocar consultes simultàniament en més d’un municipi, d’una comarca o d’una vegueria, sobre assumptes relacionats amb les competències o els interessos de la Generalitat.
Fins ara la Llei preveia que les consultes d’àmbit nacional incloguessin tot el territori i que les d’àmbit local se singularitzessin en un àmbit municipal, comarcal o de vegueria concrets. Durant el període 2016-2021 s’han dut a terme trenta consultes no referendàries, totes elles d’àmbit local.
Amb l’afegitó que regula aquest nou decret llei, sí que es podran fer consultes d’abast supramunicipal superior al municipi, la comarca o la vegueria. El Govern ha optat per aquest recurs de legislació d’urgència perquè el president pugui promoure i convocar una consulta sobre la candidatura per als Jocs Olímpics i Paralímpics d’Hivern Pirineus-Barcelona per a l’any 2030. Una consulta que l’Executiu preveu realitzar cap a principi d’estiu.
El Govern considera que “un projecte de les dimensions d’una candidatura olímpica, amb les implicacions esportives, econòmiques, socials i ambientals que comporta, requereix que les persones més directament afectades per la seva celebració puguin manifestar la seva voluntat al respecte”.
Aquest Decret llei es dicta a l’empara de la competència que l’article 122 de l’Estatut d’autonomia atribueix a la Generalitat de Catalunya en matèria de consultes populars. La modificació s’ha aprovat per un decret llei per donar resposta als terminis de la candidatura olímpica.
Ampliació de la Taula de representació territorial de la candidatura dels JJOO Pirineus-Barcelona 2030
El Consell Executiu també ha aprovat l’ampliació dels membres de la Taula de representació territorial del projecte de la candidatura dels Jocs Olímpics i Paralímpics d’Hivern Pirineus-Barcelona 2030. L’òrgan té com a objectiu coordinar amb el territori tots els passos que es donen en el projecte per tal d’assolir el màxim consens entre els agents.
Els nous representants que s’incorporen a aquest ens seran els alcaldes o alcaldesses dels municipis de Vielha, Sort, Tremp, la Seu d’Urgell, el Pont de Suert, Puigcerdà, Berga, Ripoll i Solsona i també els alcaldes o alcaldesses dels municipis on es desenvolupin els esdeveniments i les proves esportives. La taula va ser creada el passat 3 d’agost a través d’un acord de govern i amb aquesta modificació es vol potenciar encara més la veu al territori.
Aquest òrgan, presidit pel Departament de la Presidència, estava format fins ara per representants del Govern (els Departaments de la Presidència; Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori i Acció Exteriors) i també hi havia les delegacions territorials de Barcelona, Lleida, Girona, Alt Pirineu i Aran i Catalunya Central; els consells comarcals de Pallars Sobirà, Pallars Jussà, l’Alt Urgell, l’Alta Ribagorça, la Cerdanya, el Berguedà, el Ripollès i el Solsonès; l’Ajuntament de Barcelona; l’Àrea Metropolitana de Barcelona; el Consell General d’Aran i les Diputacions de Lleida, Girona i Barcelona.