L’Ajuntament de Tremp treballa en un reglament que permeti fer els plenaris municipals de forma mixta, presencial i virtual, per afavorir la màxima representativitat possible en cas que els regidors no hi puguin assistir presencialment. Durant la situació de pandèmia es va permetre aquesta dualitat, però ara no hi ha cap normativa que ho empari.
Precisament al ple extraordinari d’aquest dimecres al vespre, cinc dels regidors no han pogut assistir a la sessió. Després que un dels edils de Compromís per Tremp hagi fet la petició a la sala, fora del ple, l’alcaldessa de Tremp, Maria Pilar Cases, ha explicat que estan treballant perquè sigui possible.
En aquest sentit, Cases ha detallat que “hem de fer un reglament on consti en quins supòsits es podran connectar telemàticament, quines garanties hi ha del compliment d’aquests supòsits, per exemple si cal una declaració jurada del regidor o regidora, com seran les votacions, si seran a mà alçada, què passa si es talla la connexió amb el regidor o regidora que està connectat telemàticament…”.
Cases també ha indicat que “hi ha poquíssims ajuntaments que ho hagin treballat i ara estem mirant com ho han fet”. A més, ha remarcat que s’ha de treballar molt bé el document i consensuar-lo entre tots els regidors perquè sigui funcional.
Canvi en les plusvàlues
D’altra banda, en el ple extraordinari d’aquest dimecres s’ha aprovat per unanimitat la modificació de l’ordenança fiscal de l’Impost sobre l’Increment de Valor dels Terrenys de Naturalesa Urbana 2022. Aquesta és la taxa que es paga al consistori per la compra-venda d’un immoble i per herències i, en conseqüència, és un dels ingressos dels ens locals.
El Tribunal Constitucional va dir que no es podia cobrar i l’Estat va decidir canviar la forma de calcular el percentatge que ha de pagar el propietari. Ara, l’Ajuntament de Tremp ha aprovat una modificació que fa que el propietari no hagi de pagar més que abans, però al consistori li permet poder tenir ingressos.
Cases ha detallat que “el tipus que sí que dictamina l’Ajuntament el teníem al 16% per qualsevol compravenda feta entre el primer i el vint-i-cinquè any”. Ara, ha afegit, “el que hem fet ha estat rebaixar el tipus al 10% fins al setè any, mentre que del setè any en amunt es passa del 16 al 24%; s’apuja una mica, però es continuarà pagant molt menys del que es pagava amb el càlcul anterior”.
Des de l’Ajuntament asseguren que s’ha intentat equilibrar les dues franges i que amb aquest nou càlcul pot deixar d’ingressar uns 100.000 euros anuals.