Senterada Viu ha organitzat aquest dissabte un taller a l’hort de Rutgé per empeltar varietats de fruiters recollides durant una prospecció feta a la zona de Naens, Cadolla i Pinyana. Es tracta d’una segona part del projecte per crear un viver de varietats antigues de fruiters. Veïns i veïnes de Senterada, al Pallars Jussà, han après a empeltar-los, bàsicament s’ha treballat amb varietats de pera sobre uns peus de codonyer, i els han plantat a l’hort comunitari.
El projecte va començar l’any 2020 a través de la trobada per un objectiu comú de l’Associació Senterada Viu, Àngel Escales, veí de Naens i expert en varietats locals de la zona, i Job Roig, tècnic de conservació de varietats locals. Al 2021 es va començar la recollida d’alguna de les varietats que es trobaven per la zona i es van empeltar i plantar en un espai de l’hort comunitari per poder-ne començar a estudiar el seu comportament. Job Roig, explica que durant aquest any la feina s’ha intensificat i es va fer “una prospecció etnobotànica, es van recollir varetes, trossos de fusta viva, avui s’han empeltat i farem un viver amb l’objectiu que l’any que ve els puguemtrasplantar en un viver de salvaguarda.
Viver de salvaguarda
La idea de fer aquest viver de salvaguarda és que en un futur el comportament d’aquests arbres i de la seva fruita i conservar-los perquè no s’acabin per
dent. Roig explica que la prioritat és “localitzar-los i conservar-los perquè hem trobat arbres pràcticament monumentals. Hi ha unes pereres que possiblement poden ratllar els dos-cents anys d’edat, per tant és la fuita que es consumia fa dos-cents anys en aquesta part del Pallars”. Un cop els arbres facin fruita es podrà observar els valors que té i si serveix per consum en fresc, per conservar i consumir un cop hagi madurat al llarg de l’hivern o bé per consumir un cop cuinada. A més, afegeix que “hi ha una part d’informació que l’hem perdut, com ara els noms, perquè hem perdut els informadors, són morts, per això fins que no puguem observar de nou aquesta fruita no podrem conèixer les seves característiques ni els seus usos”.
Uns peus d’olivera en estudi
Durant la prospecció, a banda de varietats de pera i poma també es va localitzar prunyoners i una varietat que consideren molt interessant: uns peus d’olivera. Van ser localitzats al poble de Cadolla i es creu que són molt antics.
Actualment està en anàlisi a l’IRTA. Just s’han enviat aquesta setmana les mostres genètiques perquè estudiïn de quines varietats es tracten. Es creu que seran varietats locals arrelades a mil metres d’alçada, fet que es considera molt característic.