Diverses donacions de particulars han permès a l’Arxiu Comarcal de Cerdanya ampliar el fons del Club Deportivo Ceretano, avui Club de Futbol Puigcerdà. Es tracta de fotografies i documents que complementen la informació que fins ara es tenia de l’entitat esportiva, des dels seus inicis l’any 1940 fins a l’actualitat.
La directora de l’Arxiu, Erola Simon, detalla que “Maria Pubill Picas va fer donació d’un àlbum de 200 fotografies del club que eren del seu pare, Francesc Pubill Aguilar, que va estar vinculat al Club Deportivo Ceretano com a jugador i entrenador durant molts anys; també ens ha portat unes quantes fotografies el Joan Barnola Bonada, ja que ell també va ser jugador molts anys, i, finalment, el Joan Manel Casanovas ens ha portat documentació, en aquest cas un llibre d’actes i altres documents perquè el seu pare n’era el secretari durant els anys de la primera postguerra”. Tot això, ha afegit Simon, “ens ha empès a revisar la descripció del fons, ampliar-la i sobretot fer-ne difusió”.
El fons consta de 35 capses de documents, 98 cartells i 203 fotografies referents a les activitats que ha portat a terme el club en els diferents períodes de la seva existència. La principal, el futbol, però també d’altres com el cinema, el teatre i ball, que han deixat un bon registre documental a través de factures, programes i cartells.
Així, Simon explicat que l’entitat “també va tenir una activitat cultural molt important just després de la guerra”. Concretament, el club “va organitzar durant els anys 40 i 50 tots els balls, espectacles i cinema de Puigcerdà”. Simon explica que “tenien arrendat l’espai de bar i de teatre del Casino i allà desenvolupaven la seva activitat”.
Aquesta faceta cultural, afegeix Simon, “ha quedat plasmada entre la documentació que tenim, on hi ha molts cartells de l’època del cine, el teatre, els balls o la compra de pel·lícules”.
Als seus inicis, l’equip jugava en un camp llogat situat al darrere de l’estany. L’any 1946 la Junta del Club Deportivo Ceretano va prendre la decisió de comprar uns terrenys a la zona del Mas d’Amoretes per construir-hi un camp permanent, que és encara l’actual.
Al llarg dels anys 50, l’activitat esportiva del club va anar en declivi i a partir del 1960 no es jugà més a futbol i el terreny de joc es va abandonar. Uns cinc anys després, però, un grup de joves puigcerdanencs es van organitzar per revifar el club i tornar a posar en marxa l’equip de futbol. El fons del Club es pot consultar presencialment a l’Arxiu i també en línia.