Diverses poblacions de l’Alt Pirineu han començat a organitzar recollides de roba, menjar i medicaments per enviar a Ucraïna i ajudar a la seva població a causa dels efectes de la guerra provocada per la invasió russa. A Llívia, per exemple, l’Associació de veïnes i veïns del municipi ha engegat una campanya de recollida de roba d’abric i mantes amb el propòsit d’enviar-la a Ucraïna. Davant la situació que es viu al país, l’entitat ha decidit posar així el seu gra de sorra i anima a tothom a participar-hi.
Una de les seves integrants, Pili Manjón, explica que “vam veure imatges per la tele que eren esfereïdores i vam pensar que alguna cosa havíem de fer”. Així, ha detallat que “el primer que vam fer va ser trucar a Càritas i a Creu Roja de Puigcerda, però ens van dir que ells no podien fer res perquè no tenien infraestructura, així que vam fer-ho nosaltres mateixos”
El punt de recollida és el Casal d’Avis. Principalment, es demanen jaquetes, polars i roba d’hivern tant per a adults com per a infants i que estigui en bon estat i neta. Si bé des del Consolat Ucraïnés s’ha demanat també medicaments o aliments, des de l’associació llivienca han deixat clar que no poden assumir tantes donacions i que per això han limitat la campanya a la roba. De fet, els ha sorprès la bona acollida que ha tingut la iniciativa, ja que de moment és l’únic punt de recollida de donacions per a Ucraïna que s’ha organitzar a la comarca.
La recollida de roba es farà també aquest divendres de les 19 a les 20.15 hores i dissabte de les 18 a les 20.15 hores. Un cop classificada i empaquetada, es portarà al Consolat General d’Ucraïna a Barcelona des d’on serà transportada a aquell país.
Altres punts de recollida a l’Alt Pirineu
Al Pallars Jussà, mentrestant, l’entitat Alba Jussà, juntament amb el Cafè Modern d’Isona s’han convertit en dos punts de recollida de productes de primera necessitat per enviar cap a Ucraïna. En aquests casos, es recullen aliments en conserva, medicaments (bàsicament gels i pomades per a les cremades, esparadrap, iode, pomades analgèsiques i antibiòtiques, aigua oxigenada i analgèsics), així com sacs de dormir, màrfegues o piles.
✳️Recollida de productes de primera necessitat per a Ucraïna.
Divendres 4 i dissabte 5 de març.
👉Menjar: Supermecats
👉Productes d’higiene: Farmàcia Solduga
👉Altres objectes: Local de l’Associació de Dones.📄Tota la infromació: https://t.co/6DjDWqj4UB pic.twitter.com/2L3SFbR0Mi
— La Pobla de Segur (@lapobladesegur) March 3, 2022
A la Pobla de Segur, aquest divendres i dissabte els quatre supermercats de la població recolliran aliments; la farmàcia Solduga, medicaments; i l’Associació de Dones, objectes que pdoen ser útils, com ara sacs de dormir i mantes, matalassos i màrfegues, coixins i roba de llit, escalfadors elèctrics, piles i bancs d’energia, llanternes, teteres o lladres elèctrics, entre altres.
Al Pallars Sobirà també s’han engegat algunes iniciatives, com ara la de la farmàcia de Rialp, que fins aquest dissabte recollirà medicaments per enviar a Ucraïna. Per la seva banda, Càritas d’Urgell ha posat en marxa una campanya per canalitzar donacions econòmiques per ajudar a les famílies ucraïneses afectades pel conflicte. Tota la informació de la campanya es pot obtenir en aquest enllaç.
Dos furgonetes surten de l’#altaribagorça de la recollida de material humanitari per enviar a #ucraïna.#ajudemucraïna🇺🇦
#elpontdesuert #lavalldeboi #vilaller #casacotori #fundaciocastellcotori pic.twitter.com/NYVKbItCV4— Ajuntament del Pont de Suert (@ajelpontdesuert) March 4, 2022
Per la seva banda, l’Ajuntament del Pont de Suert ha donat a conèixer que aquest divendres han sortit dues furgonetes des de l’Alta Ribagorça amb material humanitari cap a Ucraïna.
Aportació econòmica de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell
Per la seva banda, l’Ajuntament de la Seu d’Urgell, com a membre del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, ha anunciat que donarà suport a la població víctima del conflicte armat a Ucraïna a través de la línia de campanyes d’emergència -que contempla anualment el pressupost municipal- destinant-hi una aportació econòmica inicial de 4.000 euros.
A banda, l’Ajuntament urgellenc està mantenint converses tant amb el Consolat d’Ucraïna al Principat d’Andorra com amb el Consolat d’Ucraïna a Barcelona per assegurar-se que els ajuts materials que es puguin recollir a la Seu d’Urgell arribin a les víctimes civils d’aquest conflicte.
Una vegada els consolats confirmin que poden vehicular l’enviament del material d’ajut humanitari, l’Ajuntament endegarà una campanya solidària per a recollir materials necessaris adequats en aquest conflicte. D’aquesta manera, l’Ajuntament urgellenc segueix les indicacions tant del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament com de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, que desaconsellen, de moment, les campanyes de recollida de materials de qualsevol tipus.
En aquest sentit, des del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament s’afirma que “són més efectives les aportacions econòmiques perquè les entitats especialitzades puguin adquirir els materials necessaris adequats a cada circumstància i en els països on es durà a terme el projecte o projectes”.