Unió de Pagesos ha exigit a les administracions totes les mesures necessàries per a la millora i l’equilibri a les comarques catalanes de muntanya, amb la preservació d’una agricultura i una ramaderia que tenen característiques pròpies, amb més costos i dificultats per a la pagesia. Pel que fa a la possible candidatura dels Pirineus per als Jocs Olímpics d’Hivern del 2030, el sindicat també reclama “que les infraestructures i la celebració no agredeixin el territori i no incrementin els grans dèficits que pateix”.
Un esdeveniment d’aquestes característiques, afegeixen, “només hauria de ser possible amb la posada en marxa de mesures generals de millora per a la població d’aquestes comarques”. Tot plegat s’ha exposat aquest divendres en una roda de premsa des de Vielha, on hi han participat Raquel Serrat, responsable de Medi Rural i Polítiques de Muntanya d’Unió de Pagesos i Joan Guitart, coordinador territorial de Comarques de Muntanya del sindicat.
A més de considerar que la decisió de presentar una candidatura a uns Jocs Olímpics “s’ha de consensuar amb tota la població del territori afectat”, Unió de Pagesos remet les seves demandes al contingut del Manifest de les comarques de muntanya aprovat en el seu XIII Congrés a Falset (Priorat) el febrer del 2020. Entre les propostes, inclou “una legislació clara que fomenti el respecte a la propietat privada i a les instal·lacions ramaderes, i plans d’ordenació territorial contra el despoblament, que garanteixin un creixement respectuós amb el medi ambient i l’accés a l’habitatge als joves que es vulguin incorporar al sector agrari”.
El sindicat també alerta “de la contradicció que uns Jocs Olímpics comportin una construcció d’infraestructures efímeres i insostenibles per al medi ambient mentre que un ramader que vol construir un cornadís perquè el seu bestiar mengi sota aixopluc a l’hivern no ho pugui fer perquè no li permeten les normes urbanístiques del municipi”.
Danys de la fauna salvatge
D’altra banda, el manifest també apunta que els danys de la fauna salvatge, tant cinegètica com protegida, “és un dels principals problemes des de fa anys de la pagesia de muntanya” i han reclamat que “cal amb urgència una gestió adequada de les sobrepoblacions de senglar, cérvol, cabirol, etc. per evitar malalties als ramats i danys als prats i camps sembrats”. Pel que fa a les mesures per a la convivència amb voltors, ossos i llops, lamenten que “són insuficients, no contemplen danys col·laterals ni són vàlides per a totes les espècies”.
El Manifest de les comarques de muntanya del 2020 també recull, entre altres qüestions, la necessitat d’un ajut de zona amb limitacions naturals o altres específiques que compensi els costos i dificultats que comporta viure i treballar en aquestes comarques, incentius fiscals, reconeixement de greuges com la dificultat de diversificar-hi cultius i de la importància de la ramaderia extensiva, i fomentar ajuts perquè propietaris forestals i de finques agràries puguin fer tasques de neteja, desbrossament i rompudes.