L’Ajuntament d’Alins es planteja precintar l’accés d’algunes esglésies del municipi, en considerar que estan en estat ruïnós i és un perill entrar-hi. Així ho ha explicat a aquest mitjà el seu alcalde, Manel Pérez, que ha assegurat que han demanat en diverses ocasions al Bisbat d’Urgell que faci actuacions de millora, sobretot a les de Norís, Àreu i Besan.
Pérez ha indicat que “fa tres anys que ho demanem i només han vingut un cop a mirar-s’ho, però no han fet pràcticament res”. En aquest sentit, admet que “van fer una mínima reparació a l’església d’Àreu, però no és res comparat amb el que s’hauria de fer”.
L’alcalde assegura que “les esglésies de Norís i Besan estan en estat de ruïna i a la d’Àreu sí que s’hi ha fet alguna cosa, però quan mires amunt tens la sensació que et caurà una placa de guix en qualsevol moment”. Pel que fa a les d’Ainet de Besan i d’Araós, Pérez lamenta que “no es pot pujar als campanars perquè es trenquen els esglaons”.
Davant d’aquesta situació, ha apuntat que “una de les opcions que ens estem plantejant des de l’Ajuntament és prohibir l’accés a les esglésies que estan pitjor, perquè són un perill i no volem assumir-ne la responsabilitat”. Així, ha apuntat que “una opció seria que tots els enterraments i les misses es facin a l’església d’Alins, que és l’única que està en mínimes condicions, o bé que es facin a l’exterior de les esglésies”.
Pérez també ha indicat que l’ajuntament no té capacitat per assumir el cost que tindrien les obres necessàries per arreglar les esglésies. Ha explicat que també hi ha l’opció de declarar alguns temples en estat de ruïna, però ha afegit que “si en tres mesos no hi actuen, ens n’hauríem de fer càrrec des de l’ajuntament i llavors ens arruïnaríem nosaltres”.
El Bisbat assegura que ja hi està treballant
Per la seva banda, el Bisbat d’Urgell ha assegurat que ja està treballant en la millora de les esglésies del municipi. Així, han explicat que des del passat mes de novembre, un arquitecte que treballa pel Bisbat ha anat visitant diverses esglésies del municipi, per determinar quines actuacions caldria fer. En aquest sentit, han remarcat que el procés de millora ha començat i que ara cal seguir els passos corresponents.
Concretament, han indicat que l’arquitecte ha realitzat un seguit de visites a les esglésies dels nuclis d’Ainet de Besan, Alins, Àreu, Araós, Besan, Norís i Tor, amb l’objectiu d’avaluar l’estat dels edificis i valorar les possibles accions a emprendre. Un cop fetes aquestes visites, des del Bisbat asseguren que s’estan elaborant un seguit de documents tècnics per garantir la conservació i la seguretat d’aquests temples.
També han detallat que aquelles intervencions relacionades amb les patologies estructurals més habituals, bàsicament les cobertes i el tractament d’humitats, es duen a terme d’acord amb la parròquia, els ajuntaments i altres administracions supramunicipals o bé entitats culturals. En aquest sentit, han posat de manifest el fet que han d’atendre al voltant de mil esglésies i que van fent les actuacions de conservació i rehabilitació prioritzant els temples oberts al culte. Un altre dels criteris seguits, afegeixen, és el valor patrimonial de l’edifici i dels béns mobles que conté.
Des del Bisbat, però, han volgut posar en valor que els últims 15 anys, i gràcies a la col·laboració dels ajuntaments, entitats i veïns, han pogut intervenir en un total de 280 esglésies i ermites per tal de fer-hi millores. També han deixat clar que, en la mesura del possible, van atenent totes les peticions que els arriben en aquest àmbit.