Unes obres per millorar el subministrament elèctric han tret a la llum una necròpolis medieval del segle XII a Beders, al municipi de Bellver de Cerdanya. Un equip de sis persones, format per antropòlegs i arqueòlegs, està desenterrant i descobrint a poc a poc les restes, les quals estan vinculades a l’església de Santa Cecília.
El director de les excavacions, Xavier Carlús, explica que “estem abordant tant la necròpoli com una zona una mica anterior, que creiem que és del segle VI, VII o VIII i que ampliaria la informació que tenim fins ara, gràcies a les excavacions que es van fer a la mateixa església”.
De moment s’han trobat 30 tombes. Un cop es desenterren les restes òssees, se’n fa un estudi al laboratori per elaborar un perfil biològic del difunt, on hi consta l’edat, el sexe biològic, si es va trencar algun os o tenia una càries. Tot plegat serveix per conèixer com es vivia en aquella època.
La troballa reforça la idea que el Pirineu va tenir un poblament continuat durant més de 2.000 anys abans de Crist. En aquest sentit, Carlús apunta que “fins ara pensàvem que el topall estava en l’època ibèrica, a les zones de Baltarga o Bolvir, però ara veiem que també fem troballes molt més antigues”. Així, ha confirmat que preveuen acabar fent troballes del segon mil·lenni abans de Crist, un fet que “dona una gran importància al sector”.
Els treballs van començar l’octubre passat i encara s’allargaran unes setmanes. Un cop acabin, es reprendran les obres de millora del subministrament elèctric.