L’Ajuntament de Puigcerdà ha aprovat aquest dijous al vespre el pressupost de l’any 2022, que ascendeix a 15.281.000 euros. Es converteix, així, en el més alt aprovat mai per la corporació “i en el que comporta un major esforç inversor”, tal com ha remarcat l’alcalde, Albert Piñeira. Les principals partides són les dedicades a despeses corrents i personal, ja que entre totes dues sumen 10,3 milions d’euros.
Pel que fa a les inversions, el capítol puja fins als 3,3 milions d’euros. Una de les partides més destacades és la que preveu destinar 500.000 euros a renovar el sistema de connexió entre el barri de l’Estació i el centre de la Vila. Tal com ja s’havia explicat, es vol ‘jubilar’ el funicular, ja que les constants avaries i reparacions el fan poc sostenible. Piñeira ha avançat que, previsiblement, s’optarà finalment per posar unes escales mecàniques, tot i que encara s’ha d’acabar de definir.
En matèria d’inversions, l’Ajuntament també preveu destinar 900.000 euros a diverses obres de millora de l’espai públic tant de Puigcerdà com dels nuclis agregats, com ara pavimentació de carrers i renovació de voreres. En l’àmbit de la via pública, el pressupost també preveu millores en zones verdes a l’entorn de l’estany i el Parc Shierbeck, així com al costat de la zona de vies de l’estació.
Pel que fa als equipaments esportius, com ja s’havia anunciat, es destinaran 400.000 euros a canviar la coberta i la tanca perimetral de la pista de gel. També hi haurà millores a la zona esportiva de Vilallobent i es destinaran fons a la tercera fase del centre cívic i esportiu que es fa al costat del poliesportiu.
En l’àmbit d’equipaments, està previst fer actuacions a la nova oficina comarcal del DARP, a la nova Oficina Jove de la plaça Regne de Mallorca o l’adaptació de les sales superiors del Museu Cerdà per acollir el casal d’avis. Al Museu Cerdà també s’hi preveu destinar una partida per acabar la sala dedicada a la història de Puigcerdà. Encara en l’àmbit cultural, es preveu fer una inversió per completar la tercera fase del túnel que hi ha sota el passeig 10 d’abril, per tal de fer-lo visitable.
Altres inversions destacades són les que es faran al pàrquing del Museu Cerdà, on es refarà el mur que es va esllavissar i es milloraran el control horari d’estacionament dels vehicles, així com la passarel·la que uneix els ascensors amb el carrer Higini de Rivera.
Finalment, el capítol d’inversions també preveu partides per arreglar pisos i posar-los a disposició de la borsa d’habitatge per a lloguer social o fer millores en l’eficiència energètica de diversos equipaments, així com de l’enllumenat públic, entre altres.
Vot en contra d’ERC
El pressupost s’ha aprovat amb els vots a favor de l’equip de Govern de Junts per Puigcerdà, així com de la regidora del PP, Montse Forment. El principal grup de l’oposició, Esquerra, per la seva banda, hi ha votat en contra.
El regidor republicà Àngel Llobell ha alertat que “el fet de no apujar taxes i impostos merma els ingressos de l’Ajuntament” i ha remarcat que caldria aplicar més “prudència i control”. En aquest sentit, ha criticat que l’equip de govern proposi demanar un préstec a llarg termini de 2.748.000 euros, ja que “això vol dir que només el 9% del total de les inversions es farà amb fons propis, demostrant una manca de múscul financer”.
Llobell també ha criticat que l’Ajuntament se situï en una ràtio d’endeutament del 62%, ja que “encara que sigui assumible i se situï dins de la llei, està molt per sobre de la mitjana dels municipis de Catalunya, que és del 30%”. Tot plegat, ha afegit, “quan Puigcerdà segueix amb les mateixes mancances i sense un projecte clar de futur”.
Altres aspectes que també ha criticat és que “les inversions en eficiència energètica són de 70.000 euros, una quantitat insuficient, tenint en compte la situació d’emergència climàtica”. També ha lamentat que la partida per a habitatge social sigui de 55.000 euros, assegurant que “és insuficient i demostra que no hi ha una política clara per créixer en habitatge social”.