Més de 150 científics de diverses disciplines que treballen com a investigadors i centres de recerca de Catalunya han signat un manifest contrari a uns possibles Jocs Olímpics d’Hivern al Pirineu. En el document, presentat aquest dijous a Barcelona, hi exposen en forma de decàleg les consideracions que creuen que fan inviable un esdeveniment d’aquestes característiques a nivell ambiental, econòmic i social. En aquest sentit, asseguren que “no hi ha opcions verdes” per fer uns Jocs Olímpics d’Hivern, tal com asseguren que demostren estudis fets amb Jocs anteriors.
D’una banda, asseguren que la candidatura Pirineus-Barcelona 2030 “és poc transparent i no té un pla d’implementació concret, acompanyat pel document pertinent d’avaluació ambiental”. Entre els arguments científics més destacats del decàleg hi ha el fet que, segons assenyalen els signants, “les darreres publicacions indiquen que la majoria de les estacions d’esquí als Pirineus seran inviables a finals de segle”.
En aquest sentit, apunten que “la temperatura als Pirineus ha augmentat 1,3 °C al llarg dels darrers cinquanta anys i l’increment de temperatures màximes pot oscil·lar entre 1 i 2,7 °C al 2030 i 1,4 i 4 °C el 2050 en funció de si estabilitzem o seguim incrementant les emissions de gasos d’efecte hivernacle”.Segons els models, afegeixen, “per cada grau que augmenta la temperatura el mantell redueix la seva durada en vint-i-cinc dies a cota de 2.000m.”. Per tant, apunten que moltes estacions només seran viables amb neu produïda, i algunes ni així.
Augment del consum d’energia, aigua i contaminació
També apunten que els Jocs “només es podran realitzar amb un augment del consum d’energia, d’aigua i de la contaminació”. Així, assenyalen que “l’increment de la mobilitat entre les zones més poblades i els Pirineus, i les inversions que farien falta per modernitzar les estructures, aniria associat a diversos impactes nocius per a la societat i el medi ambient, com per exemple l’abocament d’aigües residuals i l’augment d’emissions de CO2”.
En un altre dels punts també asseguren que l’actual consum d’aigua de les estacions d’esquí per a la producció de neu artificial “redueix la disponibilitat d’aigua per altres usos, degut a l’evaporació d’una part d’aigua utilitzada i l’ús d’additius que comporten una alteració de la seva qualitat”. “Atesa la reducció de les nevades, a conseqüència del canvi climàtic i l’augment de la massa forestal associat a l’abandonament de les pastures als Pirineus, que és produeixi una reducció de la recàrrega dels aqüífers en les properes dècades, fent plausible una necessitat d’optimització d’aigua per usos prioritaris”, afegeixen.
Pressió sobre la biodiversitat
Un altre dels aspectes que assenyalen és que el turisme “és un dels cinc factors principals que causen una pressió directa sobre biodiversitat: pèrdua d’hàbitat i fragmentació ecològica, sobreexplotació de recursos, contaminació, introducció d’espècies exòtiques i canvi climàtic”. En aquest sentit, asseguren que “un gran esdeveniment turístic, com els JJOO, incrementaria aquests impactes”.
Altres punts del decàleg asseguren que les estacions d’esquí del Pirineu no són viables econòmicament o que els Jocs Olímpics no aportaran riquesa al territori. En relació a aquest darrer aspecte, assenyalen que “els estudis realitzats sobre Jocs olímpics anteriors demostren que aquests esdeveniments no han tingut efectes positius significatius en el PIB de les regions on s’han celebrat”. En canvi, afegeixen, “sí que s’ha observat un efecte negatiu, amb caigudes del PIB d’entre el 2,3% i el 2,7% (en comparació amb el PIB nacional) durant l’any dels jocs i posteriorment”.
Més desequilibri i dependència econòmica
Els signants del manifest també asseguren que la proposta de JJOO d’hivern “agreujarà el desequilibri i la dependència que pateixen les comarques pirinenques” i afegeixen que “actualment, les comarques amb més inversions turístiques no experimenten una gran disminució de l’atur, i la seva renda per habitant es situa entre els nivells més baixos de Catalunya”.
Els darrers punts del decàleg apunten que “els Pirineus han perdut el seu model de vida tradicional i uns JJOO d’hivern encara l’enfocarien més al sector turístic massiu”, així com que acollir uns Jocs Olímpics d’hivern “implicaria canvis i ampliacions a les infraestructures d’unes determinades pistes d’esquí, cosa que suposaria posar en risc la preservació de nombrosos jaciments arqueològics de la zona”.