L’Ajuntament de Llívia preveu autogestionar-se la major part de la fracció orgànica en una planta de compostatge local, de titularitat privada. Segons els experts que desenvolupen el pla d’impuls de la recollida porta a porta a Llívia, que començarà en els propers mesos, la brossa orgànica que genera la població suposa el 44% de la total. Ara, el consistori la podrà reconvertir en fertilitzants orgànics de qualitat sense necessitat de traslladar-la fora del municipi.
L’alcalde de Llívia, Elies Nova, ha explicat que “des d’aquest mes de gener, aquesta fracció orgànica ja l’estem portant a la planta de compostatge que hi ha a Concellabre, on es convertirà en fertilitzant i terra orgànica per als jardins, camps o per on es cregui necessari”.
Els tècnics responsables de la recollida porta a porta creuen que aquest nou model convertirà Llívia i la resta de municipis que l’implementin en capdavanters en matèria de sostenibilitat. En aquest sentit, Catalunya té actualment una mitjana de reciclatge del 45% de la brossa, un percentatge que és lluny de les demandes de la Unió Europea, que era del 60% per a l’any 2020, però també lluny del 31% que recicla avui en dia Llívia o el 27% de mitjana de Cerdanya.
Recordem que, a més de Llívia, Ger, Guils de Cerdanya, Prats i Sansor, Das i Urús també adoptaran el sistema de recollida Porta a Porta. El servei el gestiona el Consell Comarcal de Cerdanya, que en breu en farà la licitació. Amb aquest nou model es pretén aconseguir un índex de recollida selectiva del 71% com els de la resta de pobles que l’apliquen, en total 221 municipis a Catalunya.