La Comunitat de Regants de la Conca de Tremp ha mostrat el seu malestar pel fet que la Generalitat no preveu reprendre les obres del canal de regadiu -aturades fa prop de cinc anys- fins a l’any 2031. Concretament, el Govern té previst destinar 4,74 milions d’euros a aquestes obres entre el 2031 i el 2032 per a la segona fase de la canonada de transport.
Després de veure que la Generalitat anunciava unes inversions superiors als 50 milions d’euros a diversos regs de Catalunya de cara a aquest any, però cap al de la Conca de Tremp, el president de la Comunitat de Regants, Josep Durany, ha assegurat que se senten “oblidats i traïts, perquè el Pallars també forma part de Catalunya i hi haurien d’aportar més del que hi aporten”. Així, ha afegit que “és una manera indigna de tractar als pagesos i regants de la Conca i al Pallars en general”.
En aquest sentit, ha recordat que aquesta “és una infraestructura que no afecta només als regants i pagesos, sinó que va més enllà i possibilitaria un desenvolupament del sector agroalimentari del Pallars”. Concretament, permetria que més de 4.500 hectàrees dels municipis de Castell de Mur, Gavet de la Conca, Isona i Conca Dellà, Llimiana, Talarn i Tremp passessin a ser de regadiu.
“És una infraestructura que no afecta només als regants i pagesos, sinó que va més enllà i possibilitaria un desenvolupament del sector agroalimentari del Pallars”
Actualment, ho són unes 1.800 hectàrees i les obres que es van aturar fa prop de cinc anys permetrien ampliar la capacitat de reg, en passar d’un sistema de gravetat a un de reg a pressió per a conreus de farratge, cereals i fruiters. En total, aquest nou canal i sistema de regadiu beneficiaria a uns 1.150 propietaris i a més de 400 explotacions agrícoles.
Les obres del regadiu es van començar l’any 2012 i es realitzaven a través d’un acord a tres bandes entre la Generalitat, Endesa -que és qui subministra l’aigua provinent del pantà de Sant Antoni- i la Comunitat de Regants. Davant la paralització dels treballs, fa dos anys els regants van signar un conveni amb Endesa que els ha permès mantenir el regadiu actual.
La primera fase dels treballs va permetre la construcció d’una canonada d’uns 900 metres, així com alguns trams complementaris. Tot i això, falten encara uns 2.000 metres per acabar de construir la canonada principal. Un cop estiguin fets, els regants ja no hauran d’utilitzar els canals d’Endesa.
Durany també explica que han demanat diverses reunions a la Generalitat, però que “com a molt envien a una persona que no té poder de decisió” i, per tant, no resol res. En aquest sentit, no descarten emprendre mesures de protesta si la situació no es desencalla.