Aquest dijous s’inaugurarà una exposició de fotografies del cerdà Emili Giménez, que va morir el 2020. És una exposició, però, que tindrà lloc lluny de Cerdanya i del Pirineu. Concretament, es farà a Maracay, a Veneçuela.
Des de fa anys, el Museu Cerdà i alguns artistes de la comarca tenen relació amb aquest país sud-americà, gràcies al professor i artista veneçolà Aquiles Ortiz, que visitava sovint Cerdanya, on la seva filla feia de professora a l’escola de música de Puigcerdà. Ràpidament, va encetar col·laboracions amb el museu, on va conèixer el fotògraf Emili Giménez. L’estreta relació entre ells dos ha fet que, gairebé dos anys després de la seva mort, l’artista veneçolà vulgui homenatjar-lo a la seva terra.
La responsable del Museu Cerdà, Nati Balada, explica que “l’Emili sempre col·laborava amb ell, realitzava tot el seguiment dels actes que feia aquí el professor Aquiles Ortiz, feia les fotografies gratuïtament, les prestava, feia notes de premsa… Es coneixien de tot això i sempre havien tingut molt bona relació”. Balada afegeix que “tenint en compte aquesta bona relació i que l’Emili era un gran fotògraf, es va creure que era una bona ocasió per fer-li aquest homenatge a Veneçuela i que reculli la seva trajectòria al món de la fotografia”.
La mostra fotogràfica de Giménez es podrà visitar durant tot el mes de febrer a l’escola d’Arts Visuals ‘Rafael Monasterios’ de Maracay. Constarà d’una part de la seva col·lecció d’instantànies, entre les quals destaquen les fotografies del paisatge i del patrimoni cerdà. Balada explica que s’hi podrà veure “un recull de fotografies que el mateix Emili va enviar al professor Aquíles Ortiz com a regal i unes altres que hem pogut enviar des del mateix museu en format digital”.
Emili Giménez va morir als 64 anys. Fou també regidor de Cultura a l’ajuntament de Puigcerdà entre els anys 199 i 2007. Col·laborava amb diversos mitjans de comunicació com Cadí Pedraforca, Regió 7 o Viure als Pirineus. El seu ampli fons fotogràfic el va cedir a l’Arxiu Comarcal. En total: unes 13.700 fotografies analògiques i més de 250.000 de digitals. Un llegat amb un gran valor documental.