El passat mes de març, l’ONG Trenca (associació dedicada a la conservació) va començar a utilitzar de manera regular el nou Punt d’Alimentació Suplementària (PAS) per a aus necròfagues recentment creat al terme municipal de Senterada, al Pallars Jussà, en un projecte que compta amb el suport d’Endesa. Els PAS són espais especialment habilitats per abocar-hi aliment segur i regular per als voltors i altres aus i contribuir, d’aquesta manera, a la seva conservació. Amb gairebé un any de trajectòria, el PAS de Codó s’ha anat consolidant entre la població d’aus com a punt habitual d’alimentació i a més d’haver acollit alhora les quatre espècies europees de voltors, ha arribat a comptabilitzar fins a 46 observacions d’exemplars de voltor negre en un sol mes, els quals corresponen a 27 individus diferents (pràcticament la meitat de la colònia).
El PAS de Codó forma part d’una xarxa formada per tres PAS que Trenca gestiona al Pirineu català, un projecte en el qual Endesa col·labora des de fa 12 anys. Una de les peculiaritats del PAS de Codó és que, per la seva ubicació estratègica, fomenta l’expansió de la colònia prepirinenca cap a l’oest de manera que contribueix a la recolonització del territori històric de cria aragonès. La zona és utilitzada pels voltors negres en els desplaçaments entre Boumort i l’alt Pirineu català i d’Osca, i serveix de llançadora per crear nous nuclis reproductors a l’Aragó.
Des que es va començar a abocar aliment de manera regular, amb el pas dels mesos, han anat augmentant les observacions d’individus de voltor que venien a abastir-se al PAS, des d’un sol individu al gener, fins a 10 durant el mes d’abril, observats simultàniament. A la segona meitat de l’any, aquesta xifra es va augmentar i va arribar al seu màxim exponent el mes d’octubre, mes en què es van comptabilitzar 46 observacions. A més, en la identificació d’aquests individus, s’ha trobat que n’hi ha gairebé 40 que provenen de la colònia de Boumort, una molt bona notícia i mostra de la utilitat d’aquest enclavament per potenciar l’expansió de l’espècie cap a l’Aragó.
També s’han beneficiat del PAS altres espècies com el milà reial (Milvus milvus), l’aufrany (Neophron percnopterus), l’àguila daurada (Aquila chrysaetos) o el trencalòs (Gypaetus barbatus), entre altres. D’aquesta última espècie val la pena destacar que s’han arribat a trobar fins a sis individus de manera simultània, una dada rellevant en una espècie catalogada com a “en perill d’extinció” al catàleg espanyol d’aus amenaçades.
El PAS de Codó té la singularitat d’afegir al seu projecte de conservació de la biodiversitat, un projecte d’impuls de promoció del territori i turisme sostenible. Ho ha fet al llarg de l’any amb la gestió d’un hide fotogràfic que ha acollit professionals vinguts d’arreu que han pogut gaudir de la seva privilegiada ubicació per fotografiar les diverses espècies d’aus necròfagues que el freqüenten. Trenca és l’encarregada de gestionar aquest espai, que ha estat possible gràcies a la col·laboració de diverses entitats i el suport de l’Ajuntament de Senterada.