El PSC ha presentat dues propostes de resolució al Parlament de Catalunya, vinculades amb la visibilització i posada en valor dels vestigis de la Guerra Civil al Pallars. En una d’elles, demana que, a través del Memorial Democràtic, es facin “les oportunes actuacions de dignificació i senyalització a peu del tram de l’actual carretera C-1311 que coincideix encara amb el traçat construït durant el mes de juny de 1938, als efectes de donar a conèixer que en la construcció d’aquell tram de carretera hi van ser emprats treballs forçats de presoners de guerra republicans”. La C-1311 és la carretera que uneix Tremp amb el Pont de Montanyana, al límit amb l’Aragó.
En la mateixa proposta de resolució, el PSC també demana estudiar, igualment mitjançant el Memorial Democràtic, la possible inclusió d’aquest l’indret en itineraris relacionats amb la memòria històrica del front del Pallars, “atès el seu interès per fornir context sobre els fets que hi van tenir lloc entre l’abril de 1938 i el gener de 1939”.
Des de la formació recorden que el juny de 1938, en les fases finals de l’ofensiva d’Aragó, un cop pres el Pont de Montanyana, les tropes franquistes van construir en un temps rècord els 24 quilòmetres que els separaven de la Conca de Tremp. Per fer-ho, es van fer servir 4.000 homes, una part dels quals eren soldats de lleva i una altra soldats republicans capturats i obligats a fer aquests treballs. En aquest sentit, des del PSC apunten que “encara és escassa la tasca de reconeixement dels soldats i civils víctimes dels treballs forçats en el context de la Guerra Civil i la dictadura franquista” i destaquen la necessitat de donar a conèixer l’existència d’aquestes pràctiques i les dures condicions en què es van desenvolupar.
El front de la Posa
En l’altra proposta de resolució, demanen que a través del Memorial Democràtic es duguin a terme “les oportunes intervencions complementàries per tal de posar en valor el conjunt de les posicions del front de la Posa, a fi de potenciar al màxim el seu potencial didàctic i facilitar-ne la visita”. També volen que el Parlament insti el Govern “a estudiar fórmules per una major difusió pública de l’existència dels espais i itineraris de memòria relacionada amb el front del Pallars de la Guerra Civil”.
En el cas de la Posa, situat al municipi d’Isona i Conca Dellà, des de la formació en remarquen la importància, ja que va ser dels pocs llocs on es van poder acabar les fortificacions de les línies de defensa que havia establert l’exèrcit republicà per defensar Comiols i prevenir l’entrada dels franquistes cap a l’interior de Catalunya. Les fortificacions del front de la Posa, doncs, “constitueixen un magnífic exemple del tipus de fortificacions republicanes d’aquesta línia”, remaquen a la proposta de resolució. Concretament, s’hi conserven búnquers, trinxeres i camins de comunicació entre posicions, així com cisternes d’aprovisionament d’aigua. Tot i destacar que el Memorial Democràtic hi ha fet diverses actuacions, des del PSC destaquen que encara es podria potenciar molt més l’espai.
A banda demanen que el Memorial Democràtic col·labori amb l’Ajuntament d’Isona i Conca Dellà i altres administracions “en ulteriors projectes transfronterers que es puguin posar en marxa en relació al patrimoni vinculat a la memòria democràtica a les comarques del Pallars Jussà i el Pallars Sobirà”. Tot plegat arriba pocs dies després que Ferran Pedret, el diputat del PSC que impulsa la proposició de Llei de Memòria Democràtica, visités la zona, acompanyat de la també diputada pirinenca, Sílvia Romero, i l’alcaldessa d’Isona i Conca Dellà, Rosa Amorós, entre altres persones.