Ja es poden visitar de manera virtual pràcticament totes les esglésies de Cerdanya. Això és possible gràcies a un projecte liderat pel Consell Comarcal cerdà que ha consistit en la creació de nous recursos digitals que ajuden a posar en valor el patrimoni local de la comarca. En una primera fase es van fotografiar els interiors de les esglésies i posteriorment s’han creat quinze rutes virtuals de 360 graus. Tot aquest contingut es pot trobar ja a la web de Turisme Cerdanya i s’hi pot accedir també mitjançant codis QR que incorporen els nous cartells que s’han col·locat davant els temples. A més, també s’ha incorporat una descripció en Braille i es poden explicar àudios que expliquen les característiques de cada temple en diversos idiomes, així com conèixer les llegendes de la comarca.
El nou projecte permet conèixer, doncs, l’interior de 69 esglésies de Cerdanya, excepte les poques que són de titularitat privada. La majoria d’elles es troben tancades i, per tant, amb aquest nou sistema es poden visitar de manera virtual. La tècnica de Turisme del Consell Comarcal de Cerdanya, Maria Jiménez, ha explicat que “volíem solucionar una problemàtica, que és que el visitant sovint no pot veure l’interior de l’església, ja que la troba tancada”. D’aquesta manera, penjant les visites al web i col·locant codis QR als mateixos cartells que hi ha a les entrades de l’església “es resol la qüestió i es pot veure l’interior, ja sigui amb les imatges que vam prendre en la primera fase o amb les quinze visites virtuals que vam realitzar en la segona”.
Des de l’ens cerdà han constatat el creixent interès per conèixer el patrimoni de la zona. Per això, fa dos anys van posar en marxa les visites guiades a les esglésies, amb dues rutes: la de l’obaga i la de la solana. Els ‘tours’ virtuals, doncs, complementen tota la informació que puguin rebre visitants i residents. La responsable de les visites a les esglésies de Cerdanya, Pilar Aláez, ha remarcat que “teníem moltes ganes d’obrir aquestes esglésies, que difícilment es poden obrir, perquè els rectors no solen ser-hi, i això fa que sigui una mica complicat que els visitants puguin entrar-hi”. Tant Aláez com Jiménez constaten que les visites presencials estan tenint molt bona acollida i força demanda. “Veiem que aquest tipus de turisme interessa aquí a la comarca, i creiem que és el camí que hem de seguir per diversificar l’oferta i desestacionalitzar el turisme”, remarca Jiménez.
Veient la bona acollida que han tingut les visites guiades a les esglésies, de fet, ja es treballa en la creació d’una tercera ruta, que podria transcorre pel Baridà. El projecte, que s’ha allargat duran dos anys, s’engloba dins una de les línies d’actuació de Patrimoni Obert» del projecte «PECT Costa Brava Pirineu de Girona: Natura, cultura i intel·ligència en xarxa». La inversió total s’apropa als 50.000 euros.