La Generalitat de Catalunya ha donat a conèixer aquesta tarda alguns detalls més sobre la candidatura olímpica Barcelona-Pirineus 2030 i el procés participatiu que hi anirà vinculat. En roda de premsa, la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, ha confirmat el que s’avançava aquest migdia, que a la consulta hi participaran només els veïns i veïnes majors de 16 anys de la vegueria de l’Alt Pirineu i Aran, és a dir de les comarques de l’Alt Urgell, l’Alta Ribagorça, Cerdanya, els Pallars Jussà i Sobirà i el territori d’Aran. En total, doncs, es calcula que seran unes 63.000 persones, les que hi podran participar.
Un altre element que ha donat a conèixer Vilagrà ha estat que, tot i que la Generalitat plateja una candidatura “amb el Pirineu català al centre”, també obre la porta a “externalitzar” algunes proves a altres territoris o fins i tot estats. Això, però, només es faria en aquelles disciplines que no tenen tradició a Catalunya i, per tant, no tenen infraestructures. Vilagrà ha remarcat que “no farem cap obra faraònica per acollir una disciplina que, un cop passats els jocs, no es farà servir més”.
En aquest sentit, ha admès que un territori on la Generalitat planeja “externalitzar” alguna disciplina seria l’Aragó. De fet, des del Comitè Olímpic Espanyol i el mateix Govern d’Aragó s’ha demanat que la candidatura sigui més aviat paritària, amb una importància similar entre el Pirineu català i l’aragonès. Vilagrà, però, ha deixat clar que la Generalitat el que ha fet ha estat presentar la seva proposta, indiferentment del que demanin altres territoris. També ha posat en valor que ara el COI permet que els Jocs Olímpic es realitzin en estats diferents, cosa que abans no passava. No ha detallat, però, a quin altres estats es podrien dur algunes proves ni ha especificat si Andorra podria entrar en aquesta llista.
En relació a la consulta, ha explicat que s’ha decidit que només es faci a l’Alt Pirineu i Aran, i no també a Barcelona, que posarà nom a la candidatura, o a les comarques prepirinenques, perquè “volem apropar les decisions al territori on es duran a terme els jocs”. Així, ha explicat que les disciplines es desenvoluparan al Pirineu, no a Barcelona, i per això només es votarà en aquestes comarques. Tot i això, el Ripollès, el Berguedà i el Solsonès, així com les diputacions i l’Ajuntament de Barcelona, formaran part de la Comissió Territorial que s’acaba de constituir, perquè puguin prendre part de les decisions. La consellera també ha explicat que pròximament començaran a explicar el projecte al territori.
Vilagrà també ha destacat la importància que dona el COI al fet que els Jocs Olímpics siguin sostenibles. En aquest sentit, ha deixat clar que la candidatura que proposa la Generalitat va en aquesta línia i preveu aprofitar les infraestructures ja existents i, com a molt, millorar-ne algunes. Per la seva banda la secretària general de l’Esport, Anna Caula, ha deixat clar que “han de ser instal·lacions que enriqueixin el territori, que després dels Jocs Olímpics quedin com a llegat esportiu per al Pirineu i la ciutadania les pugui utilitzar com a recurs per a fer salut a través de l’esport”.
Per la seva banda, el secretari general de la Vicepresidència, Ricard Font, ha matisat que uns Jocs Olímpics d’Hivern mouen al voltant d’unes 4.900 o 5.000 atletes. Així, ha volgut deixar clar que les necessitats a nivell d’infraestructures són molt menors que les que van requerir els Jocs Olímpics d’estiu del 1992 a Barcelona.
Font també ha posat èmfasi en el fet que a l’hora d’atorgar uns jocs, el COI valora especialment el llegat que poden deixar. És per això que ha explicat que treballaran per detectar les necessitats que té el Pirineu de cara al futur, a nivell d’infraestructures, de serveis bàsics o de generació de llocs de feina per falcar a la gent al territori, per veure com els Jocs Olímpics poden ser un element que ajudi a desenvolupar-los. Tot i això, ha remarcat que han de ser projectes que ja estiguin previstos i que els jocs serveixin únicament d’accelerador.
De moment, no s’han donat detalls concrets sobre les disciplines que es desenvoluparan a cada lloc, però s’ha deixat clar que aquestes decisions es prendran amb criteris purament tècnics i esportius. Font també s’ha explicat que “abans i després dels jocs han de passa coses, i aquestes passaran a la resta de territoris on no hi haurà les competicions”.
Resultats de la primera enquesta
Aquest anunci arriba poques hores després que es fes pública una enquesta encarregada per la Generalitat, que ha ha xifrat en un 74,6% els ciutadans de l’Alt Pirineu i Aran que veuen amb bons ulls la celebració dels Jocs Olímpics d’Hivern al territori. Un 20,7%, en canvi, es mostren contraris a aquest esdeveniment. Segons es desprèn de l’enquesta, difosa aquest divendres per diversos mitjans de comunicació, en el conjunt de la societat catalana el percentatge favorable als Jocs Olímpics d’Hivern se situa en el 73,3%. D’aquests, un 68,1% creu que no només serien beneficiosos per al Pirineu, sinó també per al conjunt de Catalunya. L’enquesta l’han respost un total de 1.506 persones, de les quals 300 eren veïnes de la vegueria de l’Alt Pirineu i Aran.
Pel que fa als aspectes positius que destaquen els enquestats favorables als Jocs Olímpics hi ha la millora de les infraestructures que creuen comportarien, així com la promoció i internacionalització dels Pirineus o la creació de llocs de feina. Entre els aspectes negatius més citats, en canvi, hi ha el cost econòmic, l’impacte ambiental, la manca de neu a causa del canvi climàtic o el fet que es puguin construir infraestructures que després quedin abandonades.