L’Ajuntament de Llimiana està buscant alguna empresa que pugui distribuir l’electricitat al municipi. Fins ara, l’ajuntament aprofitava un conveni de 1935 -fruit de les compensacions per la construcció de les hidroelèctriques- per vendre l’electricitat de forma subvencionada als veïns i veïnes del poble. Actualment, s’acullen a aquest sistema uns 140 abonats. La normativa actual, però, no permet mantenir aquesta pràctica i obligaria al consistori a crear una empresa distribuïdora i una altra de comercialitzadora. L’alcalde de Llimiana, Josep Terré, ha explicat a aquest mitjà que crear una empresa distribuïdora “és totalment inviable, ja que no complim diversos requisits, com ara tenir més de 50 quilòmetres de línies o un nombre determinat d’abonats”. És per això que estan mirant a veure quina empresa es pot fer càrrec de la distribució.
Pel que fa a la comercialització, l’alcalde deixa clar que tampoc seria viable crear una empresa que se n’encarregués, ja que hi ha molt pocs abonats. És per això que es vol que, un cop la distribució l’assumeixi alguna companyia, els veïns puguin contractar l’electricitat amb la comercialitzadora que vulguin. Igualment, l’Ajuntament vol negociar amb Endesa que es faci càrrec de la gestió, sempre i quan mantingui les condicions del conveni de 1935. “Som els primers interessants en mantenir aquestes bonificacions, ja que l’Ajuntament és qui consumeix més electricitat del municipi”, ha emfatitzat Terré. L’alcalde també ha volgut desmentir les informacions publicades, que asseguren que es vol privatitzar l’empresa elèctrica municipal, “senzillament perquè no es pot privatitzar el que no existeix”. Així, Terré ha deixat clar que no hi ha cap empresa elèctrica municipal, sinó que és el mateix ajuntament qui s’encarrega de fer aquesta gestió. Una gestió, insisteix, que l’actual normativa no li permet seguir fent.
La CUP demana que s’agilitzi la creació d’una energètica pública
Davant d’aquesta situació, la CUP ha presentat una bateria de preguntes al Govern de la Generalitat relacionades amb la creació de l’empresa energètica pública aprovada fa uns mesos pel Parlament. La formació ha demanat si el Govern preveu fer alguna acció urgent per evitar que es continuïn privatitzant aquests serveis, ja que asseguren que “és anar a contracorrent de la creació de l’energètica pública que tant anuncien”. El fet, afegeixen, “és que les empreses elèctriques municipals poden rebaixar el preu del rebut del subministrament als seus clients (veïns) i gestionen la distribució elèctrica al seu municipi i la seva comercialització, tot i que hi ha certs casos, a més, també en controlen la producció”.
Per tot plegat, la CUP reclama que s’aturi la privatització de les empreses municipals elèctriques i que es posi fil a l’agulla per a crear definitivament l’energètica pública catalana per fer front als límits de la normativa elèctrica espanyola.