La 31a edició del Festival de Cultures del Pirineu, el Dansàneu, fa les seves primeres passes malgrat les incerteses que planteja la pandèmia. Així doncs, aprofitant les festes de Nadal, ja s’ha presentat la imatge de l’edició de 2022, la 31a del festival que aquest any ha estat guardonat amb el Premi Nacional de Cultura. Es tracta d’una fotografia original d’Ana Amorós i Lewis Blakely realitzada per al projecte pirinenc L’Arbre Humà de l’acordionista de Ribera de Cardós Roser Gabriel i Pla, una proposta que ha comptat amb el suport del Dansàneu en la seva fase de producció i edició discogràfica i que ha format part de la programació de la darrera edició del festival. A l’acte de presentació hi ha assistit la mateixa Roser Gabriel que ha destacat la importància de comptar amb el suport d’un festival com el Dansàneu a l’hora d’articular projectes d’una envergadura notable com és el cas de L’Arbre Humà, gestat a mig camí entre el Pirineu i Finlàndia, on Gabriel finalitza el seu màster en música tradicional a la prestigiosa Sibelius Academy.
“Després de dos anys molt centrades en el petit format a causa de la pandèmia, volem obrir el 31 Dansàneu a grups més nombrosos, amb cura i amb responsabilitat. D’aquí que programem la inauguració en un espai excepcional com és Prat de Rinau, a l’aire lliure, i amb una proposta que suma música i poesia i que té una dimensió clarament de país com és l’OMAC”, explica Martínez.
A banda d’aquesta actuació, també s’ha presentat el concert de les Tarta Relena, el grup de folk i electrònica que integren Marta Torrella i Helena Ros i que està tenint un èxit molt notable a recer de la gira de presentació del seu darrer disc, Fiat Lux. El duet vocal, que també participa en la gira de concerts de Maria Arnal i Marcel Bagés, portarà els timbres de les seves veus, buscant sempre la complexitat en la senzillesa i la màxima expressió amb l’ús del mínim d’elements possibles, a Sant Maria d’Àneu, a Escalarre (La Guingueta d’Àneu) el dimarts 26 de juliol a dos quarts d’onze de la nit.
La tercera proposta avançada pels responsables del Dansàneu és precisament l’espectacle de cloenda que s’ha encarregat al ballarí i coreògraf basc Jon Maya, un dels noms propis de la dansa tradicional del moment i que ha convertit la seva multipremiada companyia, Kukai Dantza, en una referència a nivell europeu. Per a la seva participació al Dansàneu, Jon Maya dialogarà amb la tradició i la contemporaneïtat a través d’un solo ballat i ocasionalment en conversa amb un músic en directe. L’actuació tindrà lloc el diumenge 31 de juliol a dos quarts de vuit del vespre, de nou al centre espiritual de les Valls d’Àneu, a Santa Maria, i serà seguida durant el seu procés de gestació (Maya assajarà durant el cap de setmana a les Valls d’Àneu) per una dotzena de becats pel Pla d’impuls de la dansa tradicional, del qual el Dansàneu n’és un dels impulsors.
Per la seva banda, el president del Consell Cultural de les Valls d’Àneu, Ferran Rella, ha explicat que es continuarà aprofundint en el treball d’investigació i divulgació d’aspectes relacionats amb la memòria històrica i democràtica. D’aquesta manera, si bé l’any passat el Dansàneu servia de paraigua per a la presentació d’un llibre i un acte cultural sobre els assassinats ocorreguts l’any 1938 a Prat de Fuster (Sorpe – Alt Àneu), enguany la temàtica que estudiarà el Consell i que cristal·litzarà en la presentació d’un llibre i una acció artística dissenyada ad hoc en el marc del festival és el seguiment a les set persones deportades de les Valls d’Àneu que l’historiador Josep Calvet està estudiant per encàrrec del propi Consell Cultural.
“És la nostra vocació, però també la nostra obligació vers les persones d’Àneu posar el focus en aquestes qüestions, en tant que entitat cultural que treballa pel territori amb l’objectiu de preservar una memòria històrica explicada sovint des d’un prisma interessat”, recorda Rella.
Entrades a la venda i estrena d’un monòleg sobre Josep Carner
Les entrades per als tres espectacles confirmats ja s’han posat a la venda amb preus que van dels 18 als 20 euros i descomptes de més del 30% per a la compra anticipada (i del 50% per als socis i sòcies del Consell Cultural de les Valls d’Àneu). Els responsables del Dansàneu recorden que més d’un 80% de les entrades d’aquestes darreres dues edicions s’han comprat de manera anticipada, i afegeixen en aquest sentit que els aforaments del festival continuaran essent mitjans i petits “per defugir la massificació i garantir una experiència cultural pròxima i de qualitat”.