El febrer del 2020 es va posar en marxa l’única granja de cargols que hi ha a l’Alt Pirineu. Es tracta de Cargols Txambonet, situada a Vilaller, que va fer una aposta per un producte molt arrelat a Ponent però amb menys tradició a les comarques de l’Alt Pirineu i Aran. Tot i això, i malgrat la pandèmia, després d’aquests primers gairebé dos anys, el projecte s’ha consolidat i ara el seu impulsor, Rafael Badia, ja pensa en l’ampliació:
La idea és poder acabar la finca sencera en tres anys. Vaig començar utilitzant una part de la finca a mode de prova, però és una zona de mal treballar i l’objectiu és acabar desmuntant-la i centrar-me en altres parts per poder produir més i millor.
Ara mateix, la finca té uns 3.500 metres quadrats i Badia hi produeix uns mil quilos de cargols per temporada. Assegura que la resposta dels clients ha estat bona, ja que ha sortit un cargol molt carnós. La principal diferència amb els productors de Ponent, detalla, és que a l’Alt Pirineu la producció s’ha de concentrar força més:
Aquí tens menys temps que al pla: pots arreplegar el cargol des de mitjans d’abril fins a mitjans d’octubre com a molt tard, quan ja has de començar a desinfectar i desmuntar. Llavors, al febrer ja comences a muntar i torna a començar el cicle. Pel que fa a la comercialització del cargol, aquesta la pots començar al setembre i acabar-la per Nadal, però allargar-ho més és complicat.
Per tal d’aprendre aquesta feina, Badia tenia previst assistir a uns cursos específics, però la pandèmia va obligar a suspendre’ls. Així doncs, ha acabat sent totalment autodidacte i ha anat aprenent a base de treballar i de rebre alguns assessoraments puntuals d’experts.
De moment, comercialitza els seus cargols en diversos establiments de Vilaller i el Pont de Suert i també els fa arribar a restaurants tant de l’Alta Ribagorça com dels Pallars i l’Aran. Una feina que li comporta força hores però que ha de complementar amb altres ocupacions, ja que assegura que viure’n és molt complicat.